Почти половината от изневерите в съвременността  се дължат на интернет. За това алармират американски психолози.  Същото е и мнението на юристите, които също смятат, че  в последните години  една от основните причини за  увеличаване на броя на разводите са киберстрастите.


Същото  е и положението на Стария континент. В Англия, например, една трета от младите мъже и почти толкова жени живеят без реален секс, задоволявайки се с виртуален и с общуване в сайтове за запознанства , в социални мрежи, скайп и всякакви чатове, където най-често се зараждат виртуалните романи. При датчаните 65 процента от възрастното население  използва киберсекс.


У нас не са правени такива  точни статистики, но психолози смятат, че всеки пети има проблеми  свързани с общуването в мрежата, в това число и на сексуални теми.


Защо всъщност хората се оплитат в тази мрежа и може да се смята виртуалният роман за изневяра?


Според най-запалените интернет потребители виртуалният флирт има много преимущества в сравнение с реалния: неограничен избор на партньори, всеки може да влезе във всякакъв образ, а не на последно място  е и разкрепостеността на потребителя.


Какви са рисковете? Всички, и мъже, и жени въртят виртуална любов с еднакъв ентусиазъм. Някой се скарал с половинката си, някой търси нови усещания, на някого не му достига внимание.... Изследванията показват, че киберстрастите възбуждат най-много мъжете над 40 и домакините от всички възрасти, в това число и младите майки.  Домакините са угнетени от монотонното ежедневие и липсата на внимание от съпруга /често за такова се приема елементарната умора на съпруга в края на деня/. И се впускат в интернет, за да се разнообразят.


Повечето хора са уверени, че виртуалните романи са невинно развлечение, едва ли не детска игра.  Психолозите обаче, са на друго мнение. 


Автор: Албена Иванова