Ултиматумът и има ли той почва във връзката между двама души?

Ултиматумът е едно от любимите  средства за получаване на желаното. "Докато не ми купиш кожено палто, не мисли за секс", "Ако ме напуснеш, ще се самоубия", "Ако не спреш да пиеш, ще те напусна"... и много подобни.

2010-06-01 10:16:00
Ултиматумът и има ли той почва във връзката между двама души?
Ултиматумът е едно от любимите  средства за получаване на желаното. "Докато не ми купиш кожено палто, не мисли за секс", "Ако ме напуснеш, ще се самоубия", "Ако не спреш да пиеш, ще те напусна"... и много подобни. С помощта на този битов шантаж,  много хора успешно решават проблемите във връзката си. Но те не се замислят какви са последствията от тези ултиматуми и как те влияят на отношенията.


Ако вие поставяте ултиматум , имайте предвид, че той може да бъде разбран не така, както вие си  мислите.  Ако не мислите да скъсвате на отношенията, не трябва да поставяте своите молби като ултиматум. Ако   пък нещата се променят и вие решите да се откажете от ултиматума, партньорът ви ще престане да се отнася сериозно към думите ви. Особено внимателни трябва да бъдете със сексуалните манипулации. В един момент мъжът, например, може да каже, че получава секс от любовницата си без всякакви условия...


Както знаем, на всяко действие, има противодействие. Така,че отговор на вашия ултиматум може  да стане друг ултиматум, а това още повече може да разруши отношенията.


Когато ултиматумът започне да става обикновена форма на взаимоотношенията, вие преставате да общувате и да се разбирате. Във връзката ви се загнездва тиранията. Тъй като ултиматумът е  типична форма на манипулация, значи, че този, който манипулира, смята себе си за по-високостоящ от другия. А другата страна пък  се чувства слаба и зависима.  А как се отнасят към тираните техните подчинени? Те искат колкото се може по-бързо да се освободят от тях. Има различни начини за това: от революция и открито съпротивление до безшумно отиване на място с по-хуманна форма на управление.


Натрупалите се проблеми не могат да се решават с ултиматуми. А ако в отношенията вече се е появила пукнатина, партньорът може и да се зарадва на такава постановка на въпроса, защото той се е страхувал да направи първата крачка към раздяла.


Ако вашият любим метод на влияние върху партньора е ултиматума, то  за това има причини. Една от тях е жаждата за власт. Ако рискувате отношенията си за дребни неща, то по-скоро вашата цел е да властвате над партньора. Ако пък не умеете адекватно да изразявате своите негативни чувства и сте склонни дълго да държите емоциите в себе си, после изведнъж правите кратко резюме във вид на ултиматум. Това става, защото се страхувате от конфликти и търпите  ситуацията до край. Ако вие не сте се  научили с партньора да обсъждате това, което ви безпокои, никакъв ултиматум няма да помогне. Вие си нямате доверие и действате чрез емоционален шантаж, който по-скоро ще доведе до окончателен разрив.


И все пак , понякога в отношенията идва момент, когато трябва да се използва ултиматум. Но това трябва да става, само в случай, че другите средства са изчерпани.


Кога помага ултиматумът?


Това става, когато вие точно знаете какво искате, защо го искате и това е жизненоважно за вас. Ако нещата са свързани с предложение за брак, деца  или избор между вас и евентуална любовница,   изборът може и  да не бъде във ваша полза, но ще ви даде възможност да излезете от ситуацията и да започнете живота си отново.


Когато нещата са свързани с алкохол и наркотици, нормалните отношения могат  да продължат само тогава, когато партньорът оздравее и се освободи от  вредната зависимост. В такъв случай, само  ултиматум може да го накара да се замисли.


При такива случаи ултиматумът може да ви помогне да се освободите от сложните отношения, да получите свобода, за да потърсите друг партньор, навреме да оставите напразните очаквания, за да  можете да създадете новия  си живот съгласно вашите  ценности.


И ако все пак решите да поставите ултиматум,  той трябва да бъде разбираем и точно формулиран; партньорът трябва да знае защо точно го напускате, какво искате и при какви условия бихте се върнали при него; трябва да се поставят конкретни  срокове за вземане на решението. Ако  пък партньорът продължава да обмисля, изпълнете заплахата си и не се връщайте, докато исканията не бъдат изпълнени.

А ако все пак се върнете при него, задължително изисквайте изпълнението на обещаното. Партньорът не трябва да си мисли, че като сте се върнали при него/нея/,  може да се върне към предишния си живот.  



Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия