Каква е основата на здравата връзка?

Любовта, доверието и прозрачността в отношенията са основа за здрава връзка. Често се питаме, обаче, дали трябва да споделяме всичко с партньора си. Комфортът в двойката се гарантира от свободата да сгрешим и да ни бъде простено, да направим ко

2010-02-25 07:29:54
Каква е основата на здравата връзка?
Любовта, доверието и прозрачността в отношенията са основа за здрава връзка. Често се питаме, обаче, дали трябва да споделяме всичко с партньора си.

Комфортът в двойката се гарантира от свободата да сгрешим и да ни бъде простено, да направим компромис. Но не и да се превърнем в огледало на другия. Нуждаем се от свободата да бъдем такива, каквито сме и да не се преструваме, за да се харесаме на партньора си. Свободата обаче е нещо, което  се извоюва, а също и доверието.

Доверието се гради с времето и с усилията на двамата участници във връзката. Пълното споделяне и прозрачност е възможно, само ако започне още в самото начало на връзката.

Какво  правим обаче?  Влюбваме се и започваме да живеем в очите на другия като в идеализиращо огледало, което отразява положителния ни образ. В тези първи  дни на любовта, ние не виждаме истински другия, защото той ни служи само за отражение.
Разочарованията идват по-късно. Човекът до нас не е този, в когото сме се влюбили, или по-точно, когото сме измислили. Наблюдава се напрежение между това да бъдеш и това да изглеждаш.

За да имаме възможност да изградим здрава и защитена среда за споделяне, необходимо е да влезем в една връзка  такива, каквито сме, а не да играем. Друго необходимо условие е да не пренасяме предишния си интимен опит в новата връзка.  Необходимо е да изразяваме чувствата и емоциите си по подходящ начин.  Ако сме гневни,  не бива да крием гнева си , но трябва да  намерим подходящ  начин да го изразим пред другия, без да го засегнем.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия