„Свети Валентин” - поверия и суеверия

Преди много  гидни в Англия , в деня на Свети  Валентин, излезнали много деца по улиците и започнали да пеят. Чували се най-различни текстове.. например: Добро утро на вас, Свети Валентин, Нагласете си часовника, както ще направим и ни

2010-01-29 08:33:42
„Свети Валентин” - поверия и суеверия
Преди много  гидни в Англия , в деня на Свети  Валентин, излезнали много деца по улиците и започнали да пеят. Чували се най-различни текстове.. например:

Добро утро на вас, Свети Валентин,
Нагласете си часовника, както ще направим и ние ,
Две преди и  три след.
Добро утро на вас, Свети Валентин!!!



В Уелс дървени  лъжици били издълбавани и гравирани  с най-различни украски. Например любимите гравирания били: сърца,ключове, целувки. Те означавали: „Ти отвори сърцето ми!”

В някои страни смятат, че ако мъж подари дреха на млада жена и тя задържи подаръка, значи че ще се омъжи за него.

Някои  жени още  вярват,че ако видят червеношийка да лети над главите им на „Свети Валентин”,  значи ще се омъжат за моряк. Ако видят врабче,значи ще се омъжат да беден мъж,но ще бъдат щастливи, а ако видят щиглец,значи мъжът им ще е милионер.

Любовният стол е широк. За първи път е направен широк стол за една булка и нейната  голяма сватбена рокля. По-късно любовното  място или по-точно мястото  за ухажване било направено в S-образна форма,за да могат двамата влюбени да седнат заедно,но да има и  малко разстояние между тях. 

Има и друго  интересно поверие. Намислете си 5-6 имена на момчета или момичета, с които бихте искали да сте заедно. Вземете една ябълка с дръжка. Докато въртите дръжката, казвайте имената ,които сте си избрали. Когато дръжката се скъса, запомнете името ,което сте казали в този момент,защото с такова име ще бъте вашият/шата любим/любима за в бъдеще.

Също в някои  страни  много хора вярват,че като вземат едно глухарче и духнат,колкото  семенца останат на дръжчицата,толкова  деца ще имат.

Така е  и с ябълка. Когато я разрежете,  колкото семки видите вътре,пак  толкова дежа ще имате. 

Такива са поверията  и вярванията на хората по света  свързани със „Свети Валентин”. Някои  може би изобщо не са суеверни и не вярват на такива неща.но всеки си знае. Тези,които празнуват Трифон отрезан....опа Трифон Зарезан J,едва ли също биха повярвали на това. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия