Ако се случи да имате  необезопасен секс, това не е фатално, стига да не пипнете някоя полово предавана болест. Колкото до нежеланата бременност - от години съществуват  хапчета,  които решават въпроса, стига да ги вземете в рамките на 72 часа. Забравете горещите бани, отварите от билки,  вдигането на тежки предмети, подскоците и подобни бабини деветини. Има три начина да избегнете нежелата бременност, доверявайки се на съвременната медицина.

Първият е като си купите някои от препаратите за спешна контрацепция, които се продават в аптеките. Първо прочетете упътването - едни от тях трябва да се вземат не по-късно от 72 часа след аварията, други - до  4 денонощия. Към подобни медикаменти обаче  може да се прибягва не по-често от един път на  6 месеца. Но за по-сигурно след  спешната контрацепция идете на гинеколог.

Вторият начин е като купите опаковка комбинирани орални контрацептиви и  вземете общо 4-8 таблетки в разстояние на 12 часа.  Но тук бъдете готови за странични ефекти:  често настъпва нарушение на цикъла, гадене,  световъртеж, болки в гърдите.  Този начин не е  безопасен, затова по-добре се посъветвайте с гинеколог дали да го приложите и точно с какви хапчета.

Трети начин -  веднага се посъветвайте с гинеколог, който да ви предпише конкретно хапче за спешна контрацепция. Той ще прецени  кое е най-подходящо за вас. Важното е да се ползва това лекарство, което ще нанесе най-малко вреда на организма.

А ако раждането на дете не влиза в  близките  ви планове,  най-добре помислете за някой от методите на постояна контрацепция - всекидневни хапчета или спирала. 
Автор: Албена Иванова