Мозъкът ти те прави хомо или хетеро

В хипоталамуса  в човешкия мозък се намира много важна област, която контролира половото поведение, емоциите, майчиното чувство, страха, агресията. Там се намира ядро, което при мъжете е почти два пъти по-голямо, отколкото при жените. През 1978

2010-01-04 13:52:50
Мозъкът ти те прави хомо или хетеро
В хипоталамуса  в човешкия мозък се намира много важна област, която контролира половото поведение, емоциите, майчиното чувство, страха, агресията. Там се намира ядро, което при мъжете е почти два пъти по-голямо, отколкото при жените. През 1978 година американски учени създават теорията за свързването на нервните клетки, които имат  рецептори за половите хормони. Тя гласи, че по време на ембрионалното  развитие /2-3 месец/, нервните клетки на хипоталамуса трябва да се свържат по определен начин и от това зависи мъжкият начин на поведение, включително сексуалното.

Човешкият мозък е загадка, която учените  изследват от векове. Защо мъжете се държат по един начин, а жените по друг и кога нещата могат да се объркат? От тестисите на мъжкия ембрион се отделя тестостерон, който свързва нервните клетки точно по даден начин. При жените този хормон не се отделя и нервните клетки се свързват другояче, което определя  женското поведение. По-нататък в ембрионалното развитие, продукцията на тестостерон спира  до пубертета. Игрите  и поведението на момченцата и момиченцата са различни, защото поведението е кодирано в мозъка.

С тази теория се обяснява и хомосексуалното поведение. Ако не се отдели тестостерон или това стане по-рано или по-късно, нервните клетки в мозъка на момчето ще се свържат по друг начин и това ще предопредели женския начин на сексуалното му поведение.

Не всички са съгласни, че проблемът е в мозъка. Има и генетична теория, която твърди, че обикновено между 2 и 5 процента от мъжете са с хомосексуално поведение,  а според някои - дори до 10 процента. Ако единият брат е гей, вероятността за другия се качва на 14 процента. При еднояйчни близнаци, ако единият е хомосексуален, вероятността за другия е 52 процента. Намерен е и ген, за който се смята, че е отговорен за хомосексуализма и той се намира в Х-хромозомата.
При оформянето на мозъка има и допълнителни влияния, които могат да бъдат и външни. Стресът, по време на бременността, както и някои медикаменти също могат да повлияят на отделянето на тестостерон и да обърнат сексуалната ориентация. На някои жени се предписва прогестерон  за задържане, който пък може при определени  условия  да се превърне с тестостерон и да направи бъдещото момиченце мъжкарана.

Гей организациите твърдят, че тези теории са преувеличени. Но през 1991 година американски  учени са успели  да измерят и установят , че т.нар. интерстициално ядро-3 в хипоталамуса е два пъти по-голямо при хетеросексуалните мъже, отколкото при жените и хомосексуалните, при които е еднакво.

Важно е да се знае, че тези хора не са болни. Не бива да се обвинява някой, че се е родил такъв, или онакъв, всичко, което става с нас идва отгоре, кодирано е там. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия