Доказано е, че през целия си съзнателен живот човек се целува в рамките на 12 до 14 дни.Като най-дълго продължилата целувка е цели ... 30 часа!

Целувката е полезна.При докосването на чужди устни в тялото ни се осъществяват редица химични реакции.Страстната целувка ускорява пулса като понякога той надхвърля 100 удара в минута.Също така в кръвта се отделят хормони, способни да удължат живота на човек с около минута.Докато се целуваме губим средно по 4 калории за една минута.Продължителните целувки редуцират киселиността в устата, което намалява риска от кариес.

Целувката успокоява нервите и намалява стреса.По неписано правило хората обичащи целувките са оптимисти.Целувката обаче може да донесе и неприятности като херпес, хепатит А и В.Освен тези, по-сериозни болести, чрез целувката се пренасят различни бактерии,но за щастие 95% от тях не са опасни.

До ден днешен не е ясно защо хората са започнали да се целуват.Съществуват твърдения, според които целувката е символизирала доверието.В Древен Египет пък целувката е била напълно непонятно нещо, дори и Клеопатра, известна със своите завоевания над мъжете вероятно никога през живота си не е изпитвала блаженството на истинската целувка.

В Древен Рим пък в знак на приветствие са се целували по очите /обратно на руската традиция, според която очите се целуват на раздяла/.В средновековна Италия мъж, осмелил се да целуне момиче на публично място, бил задължен да се ожени за нея.В Неапол целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице може да коства свободата, а и дори живота на провинилия се.

Ескимосите (в условията на арктически студ) вместо да се целуват си търкат носовете един в друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия е прието притискане на носа към бузата,съчетано с дълбока въздишка.За японците пък целуването в присъствието на 3-ти човек се счита за крайно неприлично, това обяснява и липсата на целувки в японските филмови продукции.

Африканските племена изразяват своето уважение пред вожда като целуват земята, по която той вече е минал.Германците- най-любвеобилната нация се целуват ежедневно средно 3.2 пъти по бузата и 1.3 пъти си подаряват един на друг френски целувки.

На някои места целувката се смята за престъпление.И до този момент в щата Индиана /САЩ/ съществува закон, съгласно който на мъжете с мустаци им е забранено да целуват човешко същество. В щата Кънектикът (САЩ) на жените се забранява да бъдат целувани в неделя. Седар Рапид (щата Айова) местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.


Целувките, които шимпанзетата си разменят се доближават най-много до човешките.Кучетата и конете също се целуват.
Автор: Tsveti