Уроци при раздяла

Раздялата с някого може да е болезнена. Но подобно на много тежки моменти в живота, може да бъде и полезен урок. Вижте какво казват тези двадесет и няколко годишни за уроците, които са научили от разделите си през пубертета. Бъди откровен Вместо

2009-12-11 09:19:16
Уроци при раздяла
Раздялата с някого може да е болезнена. Но подобно на много тежки моменти в живота, може да бъде и полезен урок. Вижте какво казват тези двадесет и няколко годишни за уроците, които са научили от разделите си през пубертета.

Бъди откровен
Вместо да каже на последното си гадже, че иска да се разделят, Милена, на 22, просто го отбягва. „Опитвах се да не нараня чувствата му“, твърди тя. Но той не схванал посланието. „Продължаваше да ми се обажда и да ми пише имейли“, казва тя. Накрая му казах, че е приключило. „Преминах през доста трудности, които можеше да бъдат избегнати, ако му бях казала истината в самото начало“.

Не можеш да очакваш някои да чете мислите ти, така че не очаквай половинката ти да схване намека, ако просто я отбягваш. Хората смятат, че това е добър начин да избегнеш нараняването на нечии чувства, но всъщност може да доведе до объркване и презрение – бившият ти може да се почувства измамен или раздразнен от извъртанията.

И също така не очаквай приятел да свърши мръсната работа. Влади, на 20, казва, че е карал приятелите си да съобщават на гаджетата му, че къса с тях. „След това се чувствах ужасно“, казва той. „Сега съобщавам на момичетата лично.“

Ако хвърляш кал, ще свършиш мръсен
Понякога хората стават наистина гадни по време на раздяла – може би защото бъдещият бивш няма да приеме „не“ за отговор или може би самите те са били наранени.

„Когато бях на 17 написах на бившия ми списък с причините, поради които не го харесвам, който включваше и неща свързани с интимните му части“, казва Стефи, на 21. Тя го е направила, за да му покаже, че „наистина е свършено“, но се стигнало до неочаквана развръзка. „Няколко седмици по-късно исках да се съберем отново, но той отказа заради този списък“.

След като приятелят на Гинка скъсал с нея, започнал да разпространява слухове за нея. Тя отвърнала като разпространявала слухове за него. Най-накрая нещата станали доста неудобни и репутацията и на двамата пострадала. „Сега знам, че да злепоставяш бившия не е начинът“, казва Гинка, сега на 23. „Дори, когато другият започне, ако отвърнеш, ще стане още по-лошо.“

Злепоставянето на бившите половинки е непочтено и може да ги подтикне да отвърнат със същото и да разпространят лоши неща за теб. Плюс това, ако си известен с това, че говориш мръсотии и разкриваш тайните на бившите, другите хора може да се отнесат с предпазливост към срещите с теб, заради страха да не направиш същото с тях.  

Човек винаги поумнява след това
След като приятелката му се разделила с него, защото „вече не го чувствала“, Пламен, на 20, започнал да се измъчва. „Всички знаци бяха налице, но го осъзнах чак след това“, казва той.

Когато една връзка свърши, някои хора биват обсебени от нещата, които смятат, че са направили погрешно или от това как нещата биха могли да се развият по друг начин. Да се учиш от натрупания опит е полезно, но постоянното вторачване в него може да причини много стрес. „Осъзнай, че човек винаги поумнява след това и не трябва да се разкъсваш за неща, които не можеш да промениш“, твърди Пламен.

Животът продължава
Вероятно си чувал поговорката „времето лекува всички рани“. Дай си време да преодолееш бившия, но не позволявай на тъгата от раздялата да ти попречи да излизаш с приятелите си и да правиш нещата, които обичаш. 

Хриси си спомня времето, когато, след приключването на дълга връзка, се е чувствала така сякаш животът няма смисъл. Да се чувстваш обезсърчен след раздяла е нормално, но ако преживяваш сериозна депресия или самоубийствени мисли, направи като Хриси – говори с доверен възрастен или съветник, който да ти помогне да се справиш с чувствата си. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия