Ако не съм сигурен за сексуалната си ориентация?

Не си единствен. Може да отнеме години да разберем сексуалната си ориентация. Често хората осъзнават, че са си „задавали въпроса“ от доста дълго време или че нито една от класификациите, които се използват за описание на сексуалната ориен

2009-12-07 09:58:59
Ако не съм сигурен за сексуалната си ориентация?
Не си единствен. Може да отнеме години да разберем сексуалната си ориентация. Често хората осъзнават, че са си „задавали въпроса“ от доста дълго време или че нито една от класификациите, които се използват за описание на сексуалната ориентация, не се отнася за тях. Всеки от нас трябва да си отговори на тези въпроси сам за себе си, но може да измине време, докато го разбере.

Бъди сигурен, че много други хора все още откриват сексуалността си, така че чувството което изпитваш е по-често срещано, отколкото си мислиш. Разговор с доверен приятел или член на семейството може да ти помогне да изясниш сексуалната си ориентация.
 
Какво означава „да излезеш на светло“?

„Да излезеш на светло“ или „да излезеш от дрешника“ е процес на приемане и открито отношение към скритата преди това самоличност – като например да бъдеш бисексуален, лесбийка или гей. Първата стъпка е да се разкрием пред себе си. Това се случва, когато разпознаем ориентацията си и я приемем. Също така може да решим да съобщим на другите – понякога веднага, в други случаи – по-късно. Това решение е различно за всеки човек. 

Излизането на светло не е еднократен акт. Тъй като много хора приемат, че всички хора, които срещат са хетеросексуални, излизането може да бъде постоянен процес. Всеки път когато лесбийка, гей или бисексуален се срещат с нови хора, те трябва да решат дали и кога да се разкрият. 

Процесът на излизане на светло изгражда самооценката, но може да бъде стресиращ. Честото разкриване ни помага да се чувстваме по-близо до хората, които обичаме, въпреки че може да бъде рисковано.

Ако в момента взимате решение дали да излезете на светло или не, трябва да премислите много неща. Разгледайте всички плюсове и минуси. Ако излизането на светло означава, че рискувате да загубите мястото си в семейството и емоционалната и материална подкрепа например, може да пожелаете да изчакате, докато намерите начин да се издържате сами. Също така трябва да премислите дали излизането на светло може да ви постави под някаква физическа заплаха.   Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия