Не бива да чакате първо  да опознаете някого и чак тогава да го целунете. Докосвайки устните му, вие ще разберете за него десетократно повече, отколкото ако водите дълги разговори. Красотата на целувката се състои в това, че тя се превежда на всякакви езици  и не се влияе от разликата в религиите. Като всеки друг език тя изразява  нашите чувства и стремежи, не понася фалша и "звучи" най-добре, когато идва направо от сърцето.

Модерните хора не оценяват чара на целувката и все по-рядко общуват посредством устните, отчитат сексолозите. Според някои статистики европеецът в наши дни се целува страстно два пъти по-рядко, отколкото го е правил преди 10 години. Какво ни е накарало  да се откажем от това толкова вълнуващо изживяване?
Ежедневието ни е прекалено забързано, а това ни прави все по-припрени в любовната игра.  Имаме нов девиз:  Действай по същество, без да губиш време в увертюри. Тази тъжна философия обаче си е за наша сметка.

Защо не бива да "късаме" с целувката?  Защото това се отразява негативно върху интимните ни връзки. Колкото по-често устните се сливат в едно, толкова по-перспективно е партньорството. А взаимната близост е задължително условие в него. Без целувка не можем да изпитаме пълна наслада от секса. Докосването на устните и езика - тези топли, влажни и чувствителни места, въбужда еротичните ни фантазии. Докато се целуваме, ние възприемаме партньора с всичките си сетива. Неговата мизирма и вкус се смесват с ускореното му дишане, с допира на ръцете и устните, със замечтания му поглед. Пропадаме  взаимно в обятията си, обладани от нарастващо желание.

Ако не искате да се целувате   за удоволствие, правете го с чисто прагматична цел. Всички знаем, че целувката е здраве. Благотворното й действие подобрява циркулацията на кръвта, организмът се снабдява с кислород, сърцето работи с  пълна пара, а обмяната на веществата се ускорява. Това е перфектната гимнастика за мускулите на главата и шията. Целуването предотвратява дори образуването на бръчки. Когато устните се докосват, в организма ни се отделят големи количества серотонин и ендорфин - хормони,  които вдигат настроението.  Целувките имат антистресов ефект и са идеалното лекарство срещу есенна депресия.
Не е достатъчно да раздавате целувки под път и над път. Качеството им също има значение. Отегченото мляскане "по задължение" не влиза в сметките. Дори най-небрежната целувка трябва да бъде придружена поне с един топъл поглед или усмивка. Най-добре да я "изпълните" като тържествено богослужение. Вземете в ръце лицето на партньора, погалете го по врата или косата и нежно го докоснете с устни.

Що се отнася до "горещите" целувки, темата е изключително благодатна. Трудно е да се изброят всички техники, описани в книгата на любовта Кама Сутра.
Важно е все пак да имате в репертоара си поне няколко, за да не се излагате. 
Автор: Албена Иванова