Съществуват толкова много начини за целуване, но двата най-разпространени са целувката с притворена уста и френската целувка. Френската целувка се извършва с отворена уста и с участието на езика, докато целуването с притворена уста е самó по себе си достатъчно красноречиво. Според нас най-добре би било за тези, на които им предстои първа целувка, да научат поне някои основни неща, свързани с целуването, преди да преминат към други целувки, като френската например. 

Приятен дъх – Това е от изключително значение. Не забравяйте да измиете зъбите си преди да отидете на среща. Няма нищо по-лошо от това да целунете някого с лош дъх в устата. Ако се случи да хапнете нещо по време на срещата, то гледайте винаги да имате под ръка ментови бонбони след като приключите с храненето. Не взимайте бонбона непосредствено преди целувката, нито пък дъвчете дъвка. Добре е да нямате нищо в устата си, когато целувате.

Влажни устни – Хубаво е устните ви да са леко влажни когато целувате. Оближете устните си преди самата целувка. Не използвайте гланц за устни, тъй-като това може да направи целувката прекалено лепкава. Също така не прекалявайте с червилото, освен ако не искате след целувката вашият партньор също да изглежда начервен. Леко влажните устни позволяват по-нежното им движение върху тези на партньора ви и допринасят за по-приятно усещане и при двамата.

Положение на тялото – Застанете близо до партньора си. С приближаването си един към друг, наклонете леко главата си на една страна. Ако не го направите, не се тревожете. Вашият партньор вероятно ще стори това, така че устните ви да се срещнат малко под ъгъл или в противен случай ще бъдете целунати директно. Ако забележите на коя страна накланя главата си вашия партньор, вие също леко наведете своята в противоположната посока.

Затворете очи – Затворете очите си малко преди да се срещнат устните ви. Някои хора предпочитат да стоят с отворени очи когато се целуват. Но ако не знаете какви са предпочитанията на партньора ви, по-добре е да затворите очи. Целуването с отворени очи, гледайки тези на партньора, може да бъде доста еротично, а някои хора го намират за особено приятно. Можете да пробвате този вид целувка след като се сближите повече с партньора си.

Разтворени устни – Отворете леко уста и поставете устните си върху тези на вашия партньор. Не задържайте дъха си! Дишайте през носа. След като усетите допира на устните, нежно притиснете своите към тези на партньора ви. Можете да движите устните си с бавни кръгови движения или да ги оставите неподвижни върху тези на партньора ви.

Притворени устни – Тази целувка е като целувката, която давате на своята баба или леля. Дръжте устните си притворени, когато докоснете тези на партньора ви и не отваряйте уста. Това е добър начин да покажете на вашия партньор да не се надява на повече. Също така този тип целувка е много подходящ, когато поздравявате или изпращате някого или когато целувате за първи път и се чувствате напрегнати.

Положение на ръцете – Има много начини да използвате ръцете си по време на целувката. Най разпространеният е да поставите едната си ръка върху кръста на партньора, а другата на средата на гърба. Други начини да използвате ръцете си например е да обхванете с ръце лицето на партньора (много романтично!), да ги сложите около врата му, на кръста, нежно да докосвате ръцете му, да галите косата му или просто да се държите за ръце.

Ето че вече знаете най-важното за целувката! Когато се опитате да подредите всички правила в главата си, може и да ви се стори, че целуването е нещо много сложно. Но когато ги приложите в реалния живот, се оказва че нещата са съвсем прости. Целувката е естествена реакция, с която показваме привързаност към някого и ако бъде направена с човек, на когото наистина държим, то тя ще бъде най-лесното и естествено нещо.
Автор: Александър Ненов