Сурово да признаем какво е любовта

Всичко  започва с невинно харесване, погледи, усмивки и бавно се изсипва във фунията на една връзка, докато действат механизмите на взаимността – общи интереси, дейности, стил и съответстващи… химични вещества. Когато  увлеч

2009-08-23 08:20:39
Сурово  да признаем какво е любовта
Всичко  започва с невинно харесване, погледи, усмивки и бавно се изсипва във фунията на една връзка, докато действат механизмите на взаимността – общи интереси, дейности, стил и съответстващи… химични вещества.

Когато  увлечението прераства в преднамерена близост, срещите зачестяват, появява  се емоционална обвързаност, която  нерядко е липса и нужда  от другия. Приятелството се трансформира в „нещо повече” и докато двамата  едва са успели да се възприемат за едно цяло, в очите на другите те отдавна  вървят в комплект като чинийка и  чашка, гащи и дупе.

Емоционалното привързване предразполага към  желание за развитие в отношенията  и тук идва ред да погледнем  любовта под микроскоп и тя да заприлича на учебник по химия  и биология. Защото учените твърдят, че тя е тъкмо това – средство за продължение на човешкия род.

Всеки човек отделя своя уникална миризма, според която намира подходящия партньор. Това са феромоните. Върху усещането между двама влюбени действие оказват естествените амфетамини – т.нар. фенилетиламин (ФЕА). Това е веществото в организма на човек, което носи отговорност за доброто настроение. Но, както казва народът, много добре не е на добре и не минава много време, когато тялото свиква с действието на дрогата и усещането за любов безпощадно се срутва. Според учените ФЕА действа около 4 год., след които, ако не се е случило продължението на рода, е време човек да се огледа за следващ партньор. Т.е. научната продължителност на любовта е 4год. Обидно, нали?

Но  има и добра новина.

Когато  амфетамините минат на заден план идва ред на ендорфините. Те се причисляват към наркотичните вещества, което не звучи обещаващо, но всъщност създават онова усещане за уют и защита, от което се нуждае трайната любовна връзка.

Проблемът е, че и ендорфините се изтощават и това казва на разума и сърцето точно едно: време за раздяла.

Това  е научната илюстрация за стихийното действие в човека, което наричаме любов. Не е трудно за възприемане  от мозъка, но е крайно невъзможно да убедиш сърцето си, че си се влюбил в  този човек заради начина, по който  мирише, а не заради неговите сини очи, кадифен глас, чувство за хумор  и начина, по който се изчервява. А от друга страна идеята, че сте  се привлекли освен с всичко друго, но и с естествените си организмови вещества би следвало да радва душата, че сте дори биологични половинки. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия