Натискът и Тийнейджърският Секс

Много тийнейджъри, особено момчетата, усещат натиск да правят секс преди да се почувстват готови. Според последните проучвания, около 63% от тийнейджърите вярват, че да чакат преди да правят секс е добра идея, но много малко от тях наистина действат

2008-01-07 00:00:00
Натискът и Тийнейджърският Секс
Много тийнейджъри, особено момчетата, усещат натиск да правят секс преди да се почувстват готови. Според последните проучвания, около 63% от тийнейджърите вярват, че да чакат преди да правят секс е добра идея, но много малко от тях наистина действат така.

Едно на всеки три момчета на възраст 15-17 казват, че усещат натиск да правят секс, най-често от своите приятели /момчета/. Тийнейджърките усещат по-малък натиск – само 23% споделят, че се чувстват принудени. Проучващите са попитали 1 854 човека на възраст от 13 до 24 в общото проучване.

Резултатите на Фондацията „Кайзер Фемили” също така установиха, че на тийнейджърите се оказва натиск за консумация на алкохол и наркотици. Тези открития показват необходимост от сексуално образование в ранната възраст, казват авторите.

Отделно проучване, проведено тази седмица и спонсорирано от Кампанията срещу Тийнейджърска Бременност, разкрива че 1 от 5 тийнейджъра са заявили, че са правили секс преди да навършат 15 години. Един на седем сексуално активни 14-годишни също казват, че са били бременни.

И все пак, има и друго проучване, не толкова песимистично за сексуалността на младежите. Изследванията показват, че тийнейджърите са били по-слабо сексуални през 90-те, в сравнение с предходните десетилетия. Цялостният индекс на сексуалната активност е спаднал с 5.7%, а броят на регистрираните бременности, аборти и сексуално предавани болести също е спаднал през последните 10 години. Автор: Александър Ненов

КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия