Какво да очакваме от менструацията - II

На 13 години съм и съм в отбора по плуване. Правилно ли е да нося тампони, така че да плувам по време на цикъла ми? Много млади момичета се чудят дали е правилно да носят тампони. Да, със сигурност е от медицинска гледна точка. Понякога майката на м

2009-07-28 09:14:42
Какво да очакваме от менструацията - II
На 13 години съм и съм в отбора по плуване. Правилно ли е да нося тампони, така че да плувам по време на цикъла ми?
Много млади момичета се чудят дали е правилно да носят тампони. Да, със сигурност е от медицинска гледна точка. Понякога майката на момичето се притеснява, че дъщеря и ще „загуби девствеността си“, ако използва тампони. Отново, от медицинска гледна точка, това не може да стане. Започни с тампони за млади момичета или с тънки тампони и следвай инструкциите в кутията. Използването на тампони, докато си в плувния басейн, е безопасно и хигиенично.  

Какво е синдром на токсичния шок?
Някои хора може още да се безпокоят за риска от синдром на токсичния шок, причинен от тампони. Това беше проблем преди 25 години. По това време някои тампони бяха направени от супер абсорбиращ материал, така че можеха да остават във вагината по-дълго. Кръвта в тампоните позволяваше развитието на особени бактерии, които причиняваха силно влошаване на здравето на някои жени. Тампоните вече не се правят от този силно абсорбиращ материал и рискът от синдром на токсичния шок е изключително нисък. Трябва да сменяш тампоните често, най-много на 8 часа. Никога не слагай, по едно и също време, повече от един тампон във вагината си. Във всяка кутия с тампони има информация за синдрома на токсичния шок.

Имам спазми по време на цикъла си. Защо? Какво мога да направя?
Поне 50 процента от момичетата и жените изпитват някаква болка („дисменорея”) по време на цикъла си. Някои момичета имат толкова тежки спазми, че не ходят на училище. Може би си чула, че това е нещо, което просто трябва „да изтърпиш“. Не е вярно! Съществуват високо ефективни лечения за спазмите. Те включват лекарства, които може да купиш без рецепта. Има и специални лекарства за болката, които се дават само с рецепта. Понякога се оказва, че най-доброто лечение са хормоните, като тези в оралните контрацептиви.

При момичета на твоята възраст, спазмите обикновено се причиняват от хормони, произведени в матката след като яйцеклетката се е отделила. Хормоните причиняват контракции на мускулите на матката. Тези контракции помагат за изхвърлянето на менструалната кръв. Ако матката ти произвежда големи количества от тези хормони, контракциите може да са болезнени. Болката може да е слаба или силна. Момичетата, които страдат от тежки спазми, може също да имат главоболие, диария и повръщане. Момичета с такъв тип дисменорея обикновено нямат спазми, докато не започне овулацията, около 2 години след първия цикъл. Така че момичетата може да имат спазми при някои менструации, но не при всички.

При повечето момичета спазмите се облекчават от лекарства за които не се изисква рецепта като ибупрофен (например AdvilTM и MotrinTM). Вземи 1 или 2 таблетки (200 - 400mg), веднага щом цикълът ти започне. След това взимай 1 до 2 таблетки на всеки 6 часа. Ако спазмите са леки, по-ниската доза може да е достатъчна. Ако болката е средна до силна, започни с 2 таблетки (400 mg) на всеки 6 часа. Тъй като спазмите обикновено се появяват през първите 2-3 дни от цикъла, повечето лекари съветват да продължиш да взимаш лекарството през това време. Приемай го без прекъсване, вместо да чакаш спазмите да се появят отново. Но да не се приемат над 1200 мг за 24 часа, освен ако лекар не е предписал друго.

Ако ибупрофенът не облекчи спазмите ти, посети лекаря си. Има други лекарства, които могат да помогнат. Понякога спазмите са причинени от нетипични медицински проблеми, които се нуждаят от различно лечение.

Освен лекарствата, има ли нещо друго, което да помогне на спазмите ми?
Може да си чула от майка си или приятели други съвети за справяне със спазмите. Първо, припомни си, че не е нужно „просто да се примириш с това“. Не е нужно да пропускаш училището, спортните дейности или развлеченията заради спазмите. Трябва само да намериш ефективното лечение.


Ето няколко (медицински недоказани) съвета, които може да си чула от другите:

1. Упражненията помагат? Няма доказателство, че физическите упражнения засилват или облекчават спазмите. Ако по принцип правиш упражнения или спортуваш, продължи да го правиш свободно, освен ако не ти е прекалено некомфортно.

2. Остани в леглото? Наистина остани в леглото, ако така се чувстваш по-комфортно. Но в много случаи доза ибупрофен (дискутиран по-горе) ще помогне за спазмите ти. Ако тогава се чувстваш достатъчно добре, за да станеш и да отидеш навън при всички случаи го направи. Само се увери, че лекарството ще ти е под ръка, когато трябва да вземеш следващата доза. 

3. Сложи бутилка с топла вода или загряваща възглавничка ниско на корема? Няма нищо лошо в това. Въпреки това маточните мускули, които причиняват спазмите са намират доста под кожата, така че може и да няма голям ефект. Много момичета намират топлината за облекчаваща, което от своя страна може да отслаби болката. Така че давай!

4. Пий билков чай? Досега нямаме информация, която да потвърждава, че някой конкретен билков чай е ефективен при лечение на спазмите. Но чаша топъл чай помага за много неща в живота, така че няма причина да не опиташ. Ако приемаш някакви лекарства, различни от препоръчания от нас ибупрофен, допитай се до лекаря си преди да започнеш да пиеш редовно, какъвто и да е, рекламиран заради лечебните си качества, чай. 

Още за менструацията прочетете: Какво да очакваме от менструацията (Част I) Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия