Тази статия е продължение на Развитието на женските гърди (част I)

Кога гърдите спират да растат?
Гърдите ти обикновено продължават да растат около четири години след първия ти цикъл. Но това, което наричаме „растеж“ на гърдите от медицинска гледна точка, може да е доста размито понятие. Гръдната тъкан преминава през пет „етапа“ на развитие по време на пубертета. Първият етап е плоският, детски гръден кош. Вторият етап е „напъпването“ на гърдите, когато зърната се подуват и стават чувствителни. В третия етап гръдната тъкан се уголемява от развитието на жлезите и мастните клетки. Тийнейджърките обикновено получават първия си цикъл през този етап. По време на четвъртия етап гърдите може да променят само своя контур (форма), а не размера, и зърната изпъкват. След това в петия етап, растежът на гърдите завършва. До 17-тата или 18-тата година ще е известен окончателният размер на гърдите.    

Искам гърдите ми да станат по-големи. Има ли нещо, което мога да направя, за да пораснат по-бързо без хирургическа намеса?
Не, не можеш да направиш нищо, за да накараш гърдите си да станат по-големи или ускориш процеса, предвиден от природата. Недей да се подвеждаш от реклами на специални кремове или „естествени“ билки или добавки. Ако прочетеш дребния шрифт, ще видиш, че „резултатът варира според индивида“ или „действа ,докато се достигне пълна зрялост“ – което означава, че тези продукти няма да направят нищо повече от това, което гените ти вече са предопределили. 

На колко години трябва да стана, за да си направя операция за слагане на гръдни имплантанти?
От медицинска гледна точка е безопасно да уголемиш гърдите си, когато растежът им е приключил. Повечето пластични хирурзи препоръчват да изчакаш пълнолетие (от 18 до 21 години в зависимост от действащите закони) преди да обмислиш козметично увеличаване на гърдите. Хирургът ще те запознае с рисковете на процедурата, които може да включват белези, инфекция, неспособност да кърмиш децата си по-късно и други възможни усложнения.  

Гърдите ми са прекалено големи. Има ли упражнения, с които мога да ги намаля?
Няма упражнения, които да намалят размера на бюста. Гърдите са изградени основно от жлезиста и мастна тъкан, а не от мускули, така че упражненията няма да помогнат. Често срещан страничен ефект, споделян от тийнейджърите с много големи гърди, е гръбначната болка. Понякога това се дължи на прегърбване напред в старанието да се скрие размера на гърдите, така че упражняването на добра стойка и правенето на упражнения за разтягане с цел да засилиш мускулите на гърба, ще помогне да се сведе болката до минимум. Можеш също така да посетиш щанда за бельо в най-добрия магазин в града ти и да помолиш за помощ при избирането на добър поддържащ сутиен, които да ти пасва. Тъй като има няколко редки медицински състояния, които може да причинят изключителен растеж на гърдите, ако не си се преглеждала, си запиши час при лекаря ти. При всички момичета на твоята възраст се препоръчва годишен физически преглед и това ще бъде добра възможност да зададеш всички въпроси, които имаш относно развитието си. В края на краищата, ако размерът на гърдите ти продължи да бъде проблем за теб, лекарят може да ти препоръча гръден хирург, с когото може да обсъдите предимствата и недостатъците на операция за намаляване на бюста.   

Едната ми гърда е по-голяма от другата. Това нормално ли е?
Да, напълно нормално е едната гърда да е с различен размер от другата. Много млади момичета забелязват това, докато гърдите им растат по време на пубертета, а често гърдите се изравняват с времето. Но около 25% от възрастните жени продължават да имат постоянна видима разлика в размера на гърдите си (това се нарича асиметрия). Ако едната гърда се развива подчертано по-голяма от другата, посети педиатъра си за преглед. В противен случай това е напълно нормално и не трябва да се притесняваш за нищо. 

В последно време гърдите ми са болезнени и зърната ми се уголемяват. Дали това е един от етапите, през които тялото ми преминава, или има нещо нередно?
Чувствителността на гърдите и промените в зърната и ареолата обикновено са следствие от въздействието на хормоните. Обикновено това се забелязва за първи път в ранния пубертет. Бременността е другият обичаен период, по време на който се наблюдава. Причината може също да е и в хормоните в противозачатъчните таблетки. Чувствителност на гърдите може да се причини и от много други медикаменти, включително антидепресанти, марихуана и много улични наркотици. Сподели с лекаря си промените, които забелязваш в гърдите си и питай дали обяснението може да е в хапчета или някаква друга причина. 

Преди два месеца открих бучка отстрани на гърдата ми. Какво може да е това?
Много е добре да познаваш тялото си и да проверяваш гърдите си. Почти всяка жена ще бъде много обезпокоена, ако намери бучка в гърдата си. Ако още не е дошъл първият ти цикъл, тогава бучката може да е „пъпка“ на гърдата, която маркира началото на пубертета. Пъпките на гърдите продължават да растат и се оформят като пълни гърди за няколко години. Ако вече си получила първия си цикъл, бучката в гърдата обикновено е проста киста. Това е канал на гърдата, който временно се е напълнил с течност, и който ще се разтвори от само себе си до два или три месеца. Кистата може да е болезнена, но е безобидна. Понякога бучката на гърдата представлява твърда фиброзна тъкан, наречена „фиброаденом“, който също е доброкачествен (безобиден), но може да не изчезне от само себе си. Съветваме те да се обърнеш към лекар, който да прегледа бучката на гърдата ти. В зависимост от размера и след като опипа бучката, лекарят ти може да реши да я следи в продължение на няколко месеца, за да види дали ще изчезне. Ако бучката не е изчезнала след три месеца, може да се нуждаеш от по-нататъшно изследване (като ултразвуков тест или аспирация на течността). Така или иначе, бъди сигурна, че почти всички бучки на гърдите при тийнейджърите са безобидни. Ракът на гърдата почти никога не се открива при тийнейджъри.
Автор: Александър Ненов