Сигурно ви се е случвало да познавате някого от дълго време и много да го харесвате, а после той да започне да прави неща, които вие въобще не одобрявате. Например да ви докосва по начин, който ви изглежда странен, но понеже познавате отдавна човека и той е бил винаги мил с вас, не ви е удобно да му кажете да престане.

Но вие можете и трябва да го направите. Не бива да разрешавате на когото и да било да се докосва до вас по начин, който не ви харесва, дори и да става въпрос за възрастен, с когото винаги сте се разбирали добре. Дори и да става дума за съсед или човек от собственото ви семейство.

  • Познати или непознати

Сигурно са ви казвали много пъти да не взимате сладки неща от непознати или да не се качвате в колата на човек, когото не познавате, защото тези хора могат да ви направят нещо лошо. Но и хора, които познаваме, също могат да ни направят нещо лошо, когато ни накарат да повярваме, че те не са лоши.

  • Няма нищо специално в това да бъдеш сексуално малтретиран!

Някой може да ви каже, че чувства към вас нещо много специално и че трябва да пазите това в тайна, защото другите няма да го разберат. И може би наистина ще ви накара да се чувствате много специални. Обаче такива неща се случват на много момичета и момчета... няма нищо специално в това да бъдеш сексуално малтретиран.

  • Не е честно някой възрастен (независимо дали е мъж или жена) да ви кара да правите неща, които вие не разбирате

Понякога възрастният (или дори някой по-голям тийнейджър) може да постъпи много нечестно спрямо вас, тъй като е по-голям и разбира от повече неща. Такъв човек може да ви накара да правите неща, които всъщност вие не искате да правите. Така че по-късно, когато започнете да разбирате по-ясно какво се е случило, да започнете да съжалявате. Ако не разбирате напълно нещата, които ви молят да правите, или не сте убедени, че искате да участвате в това, е добре първо да се посъветвате с някой и да се уверите, че всичко, което се случва е редно.

  • Намерете някой, който може да ви помогне

Ако не можете да накарате някой човек да престане да ви притеснява и не можете да избегнете срещите си с него, трябва да потърсите помощ. Споделете с някой, който мислите, че може да ви помогне – учител, родител, брат или сестра, или дори на полицай, ако е необходимо. Ако не ви повярват или се страхуват да ви помогнат, тогава опитайте с някой друг. Продължавайте и не се отказвайте, докато не намерите помощ.

Кажете също така на приятелите си, за да се предпазят и те. Освен това техните родители също могат да се окажат полезни.

  • Не разрешавайте да ви тормозят

Ако вашите приятели или приятелки ви споделят, че някой ги притеснява, опитайте се да ги подкрепите и да им помогнете, защото е ужасно да си сам с такъв проблем. Човек в такава ситуация често започва да си мисли: „Щом постъпват така с мен, нещо сигурно не ми е наред” или „Аз сам(а) съм виновна за ставащото и трябва да си понеса наказанието”. Но всъщност тийнейджърите, подложени на тормоз от възрастни, за нищо не са виновни. Проблемът не е в тях, а в този, който си позволява да прави нежелани неща с тях.

  • Вината не е ваша

Страшно е, когато нещо такова се случи. Но трябва да бъдете уверени, че е правилно винаги да кажете: „Не!”. И можете да бъдете стопроцентово сигурни, че не носите никаква вина са ставащото. Нищо не сте направили, за да накарате този човек да се държи така с вас. Той вероятно е правил същото и с други деца и със сигурност ще продължи да постъпва така, ако не бъде спрян. За да помогнете на другите и на себе си – покажете категорично, че вашето тяло е зона, забранена за нежелани докосвания. А ако някой не се вслуша във вашето предупреждение – споделете веднага с връстници и възрастни, които могат да ви окажат помощ!


(В статията са използвани откъси от книгата „Дневници на малки откачалки: Той” на ИК „Кръгозор”)
Автор: Александър Ненов