Сексуален тормоз

Сигурно ви се е случвало да познавате някого от дълго време и много да го харесвате, а после той да започне да прави неща, които вие въобще не одобрявате. Например да ви докосва по начин, който ви изглежда странен, но понеже познавате отдавна човека

2007-12-11 00:00:00
Сексуален тормоз
Сигурно ви се е случвало да познавате някого от дълго време и много да го харесвате, а после той да започне да прави неща, които вие въобще не одобрявате. Например да ви докосва по начин, който ви изглежда странен, но понеже познавате отдавна човека и той е бил винаги мил с вас, не ви е удобно да му кажете да престане.

Но вие можете и трябва да го направите. Не бива да разрешавате на когото и да било да се докосва до вас по начин, който не ви харесва, дори и да става въпрос за възрастен, с когото винаги сте се разбирали добре. Дори и да става дума за съсед или човек от собственото ви семейство.


Сигурно са ви казвали много пъти да не взимате сладки неща от непознати или да не се качвате в колата на човек, когото не познавате, защото тези хора могат да ви направят нещо лошо. Но и хора, които познаваме, също могат да ни направят нещо лошо, когато ни накарат да повярваме, че те не са лоши.


Някой може да ви каже, че чувства към вас нещо много специално и че трябва да пазите това в тайна, защото другите няма да го разберат. И може би наистина ще ви накара да се чувствате много специални. Обаче такива неща се случват на много момичета и момчета... няма нищо специално в това да бъдеш сексуално малтретиран.


Понякога възрастният (или дори някой по-голям тийнейджър) може да постъпи много нечестно спрямо вас, тъй като е по-голям и разбира от повече неща. Такъв човек може да ви накара да правите неща, които всъщност вие не искате да правите. Така че по-късно, когато започнете да разбирате по-ясно какво се е случило, да започнете да съжалявате. Ако не разбирате напълно нещата, които ви молят да правите, или не сте убедени, че искате да участвате в това, е добре първо да се посъветвате с някой и да се уверите, че всичко, което се случва е редно.


Ако не можете да накарате някой човек да престане да ви притеснява и не можете да избегнете срещите си с него, трябва да потърсите помощ. Споделете с някой, който мислите, че може да ви помогне – учител, родител, брат или сестра, или дори на полицай, ако е необходимо. Ако не ви повярват или се страхуват да ви помогнат, тогава опитайте с някой друг. Продължавайте и не се отказвайте, докато не намерите помощ.

Кажете също така на приятелите си, за да се предпазят и те. Освен това техните родители също могат да се окажат полезни.


Ако вашите приятели или приятелки ви споделят, че някой ги притеснява, опитайте се да ги подкрепите и да им помогнете, защото е ужасно да си сам с такъв проблем. Човек в такава ситуация често започва да си мисли: „Щом постъпват така с мен, нещо сигурно не ми е наред” или „Аз сам(а) съм виновна за ставащото и трябва да си понеса наказанието”. Но всъщност тийнейджърите, подложени на тормоз от възрастни, за нищо не са виновни. Проблемът не е в тях, а в този, който си позволява да прави нежелани неща с тях.


Страшно е, когато нещо такова се случи. Но трябва да бъдете уверени, че е правилно винаги да кажете: „Не!”. И можете да бъдете стопроцентово сигурни, че не носите никаква вина са ставащото. Нищо не сте направили, за да накарате този човек да се държи така с вас. Той вероятно е правил същото и с други деца и със сигурност ще продължи да постъпва така, ако не бъде спрян. За да помогнете на другите и на себе си – покажете категорично, че вашето тяло е зона, забранена за нежелани докосвания. А ако някой не се вслуша във вашето предупреждение – споделете веднага с връстници и възрастни, които могат да ви окажат помощ!


(В статията са използвани откъси от книгата „Дневници на малки откачалки: Той” на ИК „Кръгозор”) Автор: Александър Ненов

КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия