Милева Mарич - първата съпруга на Алберт Айнщайн

2011-12-20 09:45:00
Милева Mарич - първата съпруга на Алберт Айнщайн

Сръбската математичка Милева Марич е първата жена на Алберт Айнщайн.

Милева Марич  е родена на 19 декември 1875 година в заможно сръбско семейство. Учи в девическо училище в Нови Сад и започва да следва в Загреб, но поради ограниченията за жени по това време, се мести в Цюрих. Учи един семестър медицина, но след това записва математика и физика. Там  тя се запознава с Алберт Айнщайн. През 1902 година им се ражда дъщеря, Лизерл, но тъй като е незаконно дете, то се гледа в Сърбия, а след това съдбата на детето е неизвестна. На следващата година,  все пак, Алберт и Милева се женят и имат двама синове - Ханс Алберт, роден през 1904 година и  Едуард Тете, роден през 1910 г.

Десетилетия наред биографите на гениалния учен Айнщайн не подозират съществуването на първото му дете - Лизерл. През 1986 г. обаче,  наследниците му разкриват любовните писма, разменени между Алберт и Милева между 1901-ва и 1903-та. В тях влюбените говорят за очакването на първото си дете. Става ясно, че Айнщайн се е надявал на момче, а половинката му – на момиче. Според кореспонденцията Марич е родила в Нови Сад в началото на 1902-ра, докато Алберт е в Швейцария. Грижила се е около година за Лизерл и после е отишла при мъжа си. За момиченцето повече не се споменава нищо. Според някои източници,  то е починало от скарлатина през септември 1903 г., а според други е било осиновено от приятелка на Милева Марич. И двете версии засега нямат потвърждение.

Бракът на Айнщайн с  Милева продължава до 1915 г. на приливи и отливи и приключва с признанието на учения, че той гледа на жена си като на служителка, която не може да уволни. Факт е обаче, че именно първата съпруга на Айнщайн е негов съмишленик във физиката. Твърди се  дори, че теорията на относителността е тяхно общо творение, за което също има писмени доказателства. Алберт Айнщайн признава, че ‘за всичко, което съм постигнал, съм задължен на Милева. Тя е моят източник на вдъхновение, моят ангел, предпазващ ме от всички грешки в живота и в още по-голяма степен - в науката. Без нея не бих могъл да завърша, каквото съм захванал...’

Известно е, че всички финансови средства от своята Нобелова награда, която получава  през 1921 г. ученият изпраща на първата си съпруга, въпреки че по същото време вече има връзка със своята далечна братовчедка - Елза.

Милева Марич умира на 4 август 1948 година в Цюрих.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия