Костенски водопад - феноменът, вдъхновил Иван Вазов

Ето защо да го посетите

2020-06-23 16:30:00
Костенски водопад - феноменът, вдъхновил Иван Вазов
Снимка: Pixabay

Костенският водопад в Рила е идеална дестинация за уикенда. Най-лесно до него се стига с кола. Величественият водопад е разположен на р. Чавча в центъра на Вили Костенец, на 3 км. южно от село Костенец. Той е обявен за природна забележителност от 1974 г. и е най-голямата туристическа атракция в община Костенец. Водният пад има височина от 12 метра. 

 


Защо да го посетите?

 

Ако отидете сега, може да имате късмета все още да го видите по-пълноводен.  Най – голям обем водни количества се изливат през пролетта с топенето на снеговете, през лятото водата намалява, а през зимата при ниски температури целият водопад замръзва. Сега е началото на лятото, така че има шанс все още водата да не е намаляла толкова.

 

Причудливите скални форми и водата ще впечатлят всички планинари, а в непосредствена близост до водапада има и топли минерални извори.Част от обекта са и естествените пещери и скални образувания, пишат от kostenets-tourism.com. По скалите около водопада може да видите много видове растения, които са защитен вид.

 

Най-хубавото е, че тази туристическа атракция е обозначена - по пътя има много табели с насоки и няма опасност да се загубите. В близост до водапада има паркинг, както и заведения за хапване и пиене, така че ще може да си починете добре, ако сте пътували по-дълго.

 

Ако сте запалени планинари и обичате да правите преходи, има добра новина за вас. Водопадът е изходен пункт за основните туристически маршрути в северния дял на Рила планина по посока на Белмекен: Вили  Костенец по поречието на р. Чавча до хижа Белмекен; Водопада -  хижа Гуругулица – хижа  Белмекен;  курорт Вили Костенец – Спортен комплекс "Белмекен".

 


Любопитно

 

Интересен факт е, че през 1917 година писателят Иван Вазов прекарва лятото в Костенец и е вдъхновен от природата там. Тогава той пише стихосбирка. На Костенския водопад са посветени 2 от стихотворенията в нея: "Над водопада" и "Водопадът плаче".

 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Tsvetelina Bebeva (@tsvetibebeva) на

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия