Пикник около София: Хижа Момина скала

Идеална за почивка

2020-06-03 18:00:00
Пикник около София: Хижа Момина скала
Снимка: Pixabay

Хижа Момина скала е един от най-посещаваните обекти на Витоша от столичани през уикенда.

 

От първи юни автобусните линии към Витоша са възстановени и това е прекрасна новина, тъй като отново може да стигнете с градския транспорт в близост до хижата, ако нямате автомобил. За да стигнете хижата, която е на едноименната поляна "Момина скала", трябва да хванете автобус номер 63 от булевард "Цар Борис" или квартал "Бояна" и да слезете на последната спирка - Златните мостове.

 

Там може да разгледате огромните овални каменни блокове от сиенит (морени), разположени по коритото на реката. Повечето морени, са покрити с жълтеникави лишеи, които, огрети от слънцето, придобиват златист цвят. От Златните мостове започват много маршрути на Витоша - до върхове и хижи.

 

Ако искате да се разходите, може да тръгнете пеш от там към Момина скала, като има два варианта - да вървите по автомобилния път, или през гората. Дори да изберете гората, преходът е лек и няма да ви отнеме повече от 30 минути, около 2 километра е.

 

До хижата може спокойно да стигнете и с кола.

 

Момина скала е любима дестинация, както и на семейства с малки деца, така и на тийнейджъри. Поляната е широка, има пейки, беседки, ресторанти и спокойно може да си направите пикник. Има и люлки, които са любими на децата.

 

Много хора си носят топки, федербал, а може и просто да почетете на някой от шезлонгите там.

 

Този маршрут е подходящ за лежерна разходка и релаксация, но ако искате да се поизпотите и да ходите повече - в близост до Момина скала се намира Боянския водопад, а от хижата започва и пътека към връх Камен дел.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от maria (@maria_chilingirova89) на


Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия