5 любопитни факта за Ханс Кристиан Андерсен

Вижте кои са те

2020-05-19 18:00:00
5 любопитни факта за Ханс Кристиан Андерсен
Снимка: Pixabay

Датският писател и поет Ханс Кристиан Андерсен е любим автор на много поколения. Той остава в историята най-вече със своите приказки "Палечка", "Грозното патенце", "Малката русалка", "Малката кибритопродавачка", "Храбрият оловен войник". Творбите му са преведени на повече от 150 езика и служат за вдъхновение на филми, сериали, анимационни филми, пиеси, балети и т.н. Писателят е роден през 1805 г. в Оденсе и умира през 1875 г. в Копенхаген. Ето и някои любопитни факти за него.

 


1. Някои от приказките му са автобиографични

 

От "Mental Floss" съобщават, че приказката "Грозното патенцe" е написана от Андерсен, защото самият той се чувствал отхвърлен и отдалечен от света. Когато бил малко момче, хората му се подигравали на външния вид и пискливия глас. Той често бил тъжен и изолиран. Но като грозното пате, после се превърнал в красив лебед - световноизвестен писател, уважаван от много хора на висши позиции. Андерсен поставят приказните си герои в трудни, отчавайщи, безнадеждни ситуации, тъй като самият той преминал през много изпитания - бил отгледан в бедно семейство, загубил баща си рано, работил във фабрика, когато бил едва на 11 г.

 


2. Изложил се е пред Чарлз Дикенс

 

Чарлз Дикенс е бил идол на Ханс Кристиан Андерсен. Двамата се запознали на аристократично парти през 1847 г., а 10-години по-късно, Ханс отишъл на гости на Дикенс в дома му в Кент, Англия. Престоят му трябвало да продължи само 2 седмици, но датският писател останал при англичанина 5 седмици. Семейството на Дикенс било смаяно, че гостът си позволил това. Андерсен имал изблици, докато бил там - лягал на земята и плакал, когато прочел лоша рецензия за своя книга. След като Андерсън си тръгнал, Дикенс спрял да отговаря на писмата му и така прекратил приятелството си с него.

 


3. Било го е страх да не го погребат жив

 

Писателят е имал много фобии. Изпитвал е страх от кучета, не искал да яде свинско, защото мислил, че така ще хване болестта трихинелоза. Винаги слагал въже в чантата си, когато пътувал - в случай, че трябва да бяга от пожар. Най-много се страхувал, че по погрешка ще го обявят за мъртъв и ще го погребат жив. Затова всяка нощ, преди да заспи, слагал бележка до леглото си, на която пишело: "Само ви се струва, че съм мъртъв".

 


4. Бил е девствен цял живот

 

Живял е 70 години, което за онова време, не е било малко. Но Андерсън имал проблеви с връзките и никога не е имал интимни отношения с жена. Смята се, че в различни периоди от живота му, си е падал по различни жени, и дори по няколко мъже. Това се разбрало от писма, които пишел. Когато бил на 61 години, той отишъл в бардак в Париж за първи път, платил на проститутка, но не правил секс с нея. Само я гледал как се съблича. "Вярвам, че той никога не е имал сексуална връзка", казва биографът Бенте Кйоел-Бай пред "Desert News".

 


5. Искал е да стане актьор

 

Баща му умира, когато той е на 11 г. и Андерсън започва работа като чирак, тъкач, шивач. Затова спира да ходи на училище. Работил е и във фабрика за цигари. Когато станал на 14 г., заминал за Копенхаген, за да търси работа като актьор. По това време той има хубав сопранов глас и е приет в Кралския театър, но когато гласът му се променя от възрастта, губи мястото си. Негов колега от театъра му казва, че има поетични заложби.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия