Синя Луна, лунно затъмнение и Супер Луна – този месец!

И как можем да наблюдаваме феномена

2018-01-26 16:00:00
Синя Луна, лунно затъмнение и Супер Луна – този месец!
Снимка: Instagram

Настройте алармите, защото в края на този месец – на 31-ви януари, ни очаква рядко небесно събитие, наречено 'Супер Синя Кървава Луна'. На този ден можем да станем свидетели на лунно затъмнение, Синя Луна и Супер Луна. Спираща дъха гледка.

 

1. Какво означава всичко това?

 

Синя Луна се нарича втората пълна Луна на месеца, а на 31-ви тя ще бъде напълно затъмнена, тъй като получава червен оттенък (оттук и името Червена Луна), докато е перфектно изравнена със слънцето и земята.

 

А освен всичко очакваме да видим Супер Луна, защото тя ще се намира по-близо до Земята от обикновено, което създава блясък с 14% по-ярък от обикновено.

 

 

 

2. Защо е толкова невероятно?

 

За пръв път от 150 години насам има съвпад на трите феномена, така че със сигурност е достойно да бъде наблюдавано.

 

Говорейки за събитието от НАСА обявиха, че то ще може да бъде наблюдавано най-добре от жителите на Северна Америка, Аляска и Хавай преди изгрев слънце, а за Близкия Изток, Азия, Източна Русия, Австралия и Нова Зеландия ще бъде видимо при лунния изгрев, след залез Слънце.

 

Може да използвате интерактивна карта, за да видите дали вашият град ще наблюдава затъмнението в цялата му красота. А ако не живеете в идеалния район и искате да се възхитите на феномена, може да го гледате на живо чрез НАСА или Проектът виртуален телескоп.

 

Снимки: Instagram

Автор:

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия