Градовете на няколко велики писатели [част втора]

2015-12-21 18:01:00
Градовете на няколко велики писатели [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

2015 година се очертава като кръгла годишнина от рождението на едни от най-великите писатели на света. С техните творби са израснали милиони деца/тийнейджъри по света. По повод годишнината им ето подробности за градовете, в които са прекарали детските си години.

 

 

150 години от рождението на Ръдиард Киплинг. Роден в Мумбай, Индия.  Първите 6 години от живота на Киплинг минали в Мумбай, Индия, като после той се връщал към спомените си за там и създал едно от най-известните в света детско-юношески произведения -„Книга за джунглата". Ако човек иска да усети спецификата на Индия, това е правилното място. В огромния град се говорят десетина езика и се изповядват почти толкова религии. В това няма нищо учудващо, защото всъщност жителите са се събрали от най-различни точки на Индия, прииждайки в големия икономически и културен център, построен върху архипелаг от седем острова, които постепенно са се слели. Именно там се намира Боливуд – един от най-големите производители на филми в света (там се снимат около една трета от всички индийски филми). Мумбай е най-големият град в Южна Азия, най-голямото пристанище в Западна Индия, финансов център на Индия с най-големите фондови борси. Мумбай винаги е бил изключително жив град: историята му е интересна и има какво да се види: Върховният съд, университетът гара „Виктория”, предмети на изкуството (моголски миниатюри, порцеланови изделия, оръжия), както и свързани с разливи религии пещери и култови извори. А съвременността е доста пъстра, като сред най-атрактивните места е пазарът „Крсуфорд”, който не само предлага впечатляващ асортимент, но и е бил едно от любимите места за разходка на малкия Ръдиард Киплинг.

 

180 години от рождението на Марк Твен. Роден в Ханибал, Мисури, САЩ. Най-вероятно си мислиш, че има грешка и Твен не е роден в Ханибал, а в малкото селище Флорида на брега на езерото, което днес носи името на писателя. Така е - и родният му дом е превърнат в музей с читалня. А Ханибал е пристанище на река Мисисипи, на 40-ина км от Флорида. Да, така е, но във Флорида Самюъл Клемънс (както е истинското му име) е прекарал само първите четири години от живота си. А за неговите произведения са много по-важни спомените му от Ханибал, които го вдъхновяват за града, в който живеят героите му Том Сойер и Хъкълбери Фин. Днес в Ханибал има паметник на двамата негови герои, и, разбира се - музей на Марк Твен, в който са представени различни сгради и вещи, свързани с писателя. Всъщност из целия град не е трудно да се открият местата, които са пресътворени от Твен в романите му – така днес туристите с лекота се потапят в моменти от творбите и сякаш изживяват моменти от живота на вечните му герои.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия