Какво знаеш за грандовете Дубиоза Колектив

2015-06-19 13:52:00
Какво знаеш за грандовете Дубиоза Колектив
Снимка: freedigitalphotos.net

Дубиоза Колектив са банда от Босна и Херцеговина, основана през 2003 година от Adis Zvekić и Almir Hasanbegović (бивши членове на Gluho doba against Def Age from Zenica) и Brano Jakubović и Vedran Mujagić (бивши членове на Ornamenti от Сараево). По-късно към групата се присъединяват китаристът Armin Bušatlić, барабанист Senad Šuta, тонрежисьор Dragan Jakubović, a през 2011г. също и саксофонистът Mario Ševarac.

 

Дубиоза Колектив са известни със своята свежа музика, богата смесица от хип-хоп, реге, дъб, рок и босненски фолклор. Първоначално идеята на групата се изразява в спешна нужда да изразят проблемните въпроси в босненското общество, а също така и да покажат на останалата част от света, че животът на Балканите съществува извън познатите и употребявани медийни стереотипи. Разбираемо след това, много от текстовете на Дубиоза Колектив се въртят около теми като мир, разбирателство и толерантност, заедно с екстремна критика на национализма и несправедливостите, но това, което дава на тези текстове на групата осезаемо тегло е, че те говорят с ръководството на прекия опит на членовете й.

 

 

Въпреки това, извън албума си „Западът", групата вече се е утвърдила като една от най-добрите и най-популярни живо свирещи банди в Източна Европа, както и сред известните лидери в борбата за социална промяна. Те също са номинирани за IMPALA за най-добър независим албум на 2011 година.  Със своите музикални умения ковани в сутеренни приюти по време на обсадата на Сараево, тези момчета знаят повече от всеки друг как да се използва музиката като оръжие срещу силите на негативизма.

 

Дубиоза Колектив е добре позната в Босна по отношение на това, което практикуват, това което проповядват, оказвайки подкрепа на обикновените граждани в Босна, част от група на  гражданското общество „Доста!”. Групата организира огромен протестен концерт преди  общинските избори в Босна и Херцеговина през 2006. Партито за четвъртия си албум „Firma Ilegal" Дубиоза Колектив провеждат пред босненския парламент, в мощно изявление срещу корупцията в правителството, и събират масивно покритие в националната преса. Накрая, през 2010г. бандата застава начело на национално движение за право на глас, с концерти във всички големи градове на босненските територия, с цел повишаване на избирателната активност сред младото население. Time Magazine и BBC признават групата като легитимен глас на Босна и Херцеговина.

 

"Wild Wild East", е шестата и най-нова версия на групата за 8-те си години съществуване. Неуморни активисти, поданиците се въртят около теми като мир и толерантност заедно с екстремна критика към национализма и културните стереотипи. Музиката е безмилостна привичка, склонна е да кара слушателите си да се пристрастяват и е направена за масивни озвучителни системи.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия