Новата дилема на софиянеца - хляб или билетче за транспорт

2016-06-06 14:30:00
Новата дилема на софиянеца - хляб или билетче за транспорт
снимка: Pixabay

От първи юни тази тази година столичното билетче за еднократно пътуване с градски транспорт поскъпна с 60%. Последваха масови протести пред Центъра за градска мобилност, а в отговор на тях проверките на контрольорите бяха увеличени двойно. Новото в ситуацията е полицейското насилие, което видно доминира тазседмчните пътувания с трамваи и автобуси.

 

Стига се до въпроса, ако един хляб струва по-малко от цената на билетче, какво е решението на проблема? Може би следва да не си купуваме билетчета, за да можем да си позволим хляб, но тогава настъпват двойните глоби за нередовен пътник.. Или пък можем да си купуваме билетчета, за да стигнем до работата си, но пък със заплатата трябва отново да си купуваме билетчета и не остават пари за хляб.. Или ако притежаваме автомобил - горивото излиза ако не по-евтино, то на цената на билетче, но без времето, в което чакаме на спирката закъснелия и нередовен трамвай. Във всеки случай, Центърът за градска мобилност оповести, че цели с това увеличение да стимулира гражданите на София да ползват повече градски транспорт. Как точно се случва стимулирането и от къде идва стимулът, това така и не беше обяснено.

 



 

Единственото, което остава горе-долу балансирано, е цената на абонаментната месечна карта, която излиза по-изгодна от закупуването на единични билетчета, както и талоните-комплекти от по 10 броя билетчета за еднократно пътуване. Карта за едномесечно неограничено ползване на метро плюс ползването на една трамвайна линия, също неограничено и в рамките на един месец за конкретно лице, е на цена от 43 лв. без намаления, а талон от 10 билета е на цена от 12 лв., вместо предишните 8 лв.

 

Друго изискване на Центъра за градска мобилност е всеки собственик на талон от десет билета, закупен преди първи юни, да посети центъра на контрольорите и да презавери старите си билети, доплащайки си сумата на разликата в цените. В противен случай старите билети, макар и неизползвани, няма да бъдат приемани за валидни и ще подлежат на глоба.

 

Инфраструктурата на София е планово променяна неколкократно в последните няколко години, като идеята е да бъде намален трафикът. В момента градът разполага с два метродиаметъра, многобройни трамвайни линии за надземен транспорт и още толкова авто- и тролейбусни такива. Вариант остават и услугите на таксиметровите шофьори, претъпканите и вечно пълни маршрутки, както и ходенето пеша (но това определено няма да бъде добре синхронизирано с километричните диагонали на София). За по-спортните граждани има вариант и с колоездене, но все още в столицата има твърде малко обособени велоалеи. Красива първоначална прогресивна идея, но с поскъпването на билетчето за градски транспорт обаче е силно възможно нещата да се обърнат и първоначалната идея за столица без задръстване да бъде автоматично приета за неосъществима.

 

За справка, досегашната глоба при написан акт за нередовен пътник беше на стойност от 100 до 200 лв., а новата такава достига двойните 400 лв.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия