Как да се впишеш максимално бързо сред новите колеги

2015-08-12 17:02:00
Как да се впишеш максимално бързо сред новите колеги
Снимка: iStock

От известно време ходиш на работа, имаш нови колеги и се притесняваш дали ще успееш да се впишеш в колектива. Начинът, по който комуникираш с колегите си и шефа си, е много важен, затова му обърни внимание. Професиите и местата, на които човек работи, са различни, но въпреки това има няколко правила, които всеки трябва да спазва, когато общува с хората около себе си на работното място:

 

Не критикувай – много по-лесно е да критикуваш, отколкото да видиш собствените си грешки и да помогнеш на човек да осъзнае своите. Ако си на ръководна позиция и имаш хора под себе си, внимавай с критиките, защото те могат да всеят излишен стрес в колектива. Ако някой служител не се е справил с поставената му задача, вместо да го нападаш, по-добре му обясни какво си очаквал от него и защо ти е станало неприятно, че не е успял да се справи.

 

 

Не прекалявай със споделянето – колкото и близки да са станали колегите ти, не бива да си споделяш с тях прекалено лични неща. Винаги имай едно на ум и се старай да отсяваш информацията, която споделяш за себе си в офиса. Прекаленото споделяне може да се тълкува по най-различни начини и да ви изиграе лоша шега. Ако говориш много за себе си, рискуваш да разкриеш страна, която шефът ти не одобрява и това може да е причина да те изгони при първа възможност.

 

Избягвай конфликтните ситуации – нормално е понякога да има конфликти на работното място, важното е да знаеш как да се справиш с тях. Трябва да сдържаш емоциите си и да бъдеш искрен с човека, с когото говориш. Кажи какво те притеснява и се опитай да завържеш спокоен разговор, в който да разрешите проблема. Често конфликтите прерастват в скандали, защото единият от двамата участници не може да контролира емоциите си.

 

Не се притеснявай да търсиш помощ – много хора смятат, че това е признак на слабост, но всъщност е точно обратното. Няма как човек да знае всичко, така че е нормално от време на време да търси помощ. Не се притеснявай да задаваш въпроси на колегите си, ако нещо не ти е ясно и да ги помолиш да ти помогнат с нещо, с което не можеш да се справиш. За колегите ти също е добре да се научиш, защото след време ще можеш сам да вършиш работата си и няма да им тежиш на плещите. Така че в началото питай съвсем спокойно, когато нещо не ти е ясно.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия