Няколко фрази, които трябва да изричате ежедневно, за да имате по-добър живот

2013-12-20 11:59:00
Няколко фрази, които трябва да изричате ежедневно, за да имате по-добър живот
Снимка: Dreamstime

Животът би бил много по-лесен, ако хората признаваха грешките си и показваха чувствата си на тези, които обичат. Ако искате да живеете спокойно и да не натоварвате околните с присъствието си, вижте кои реплики трябва да започнете да използвате по-често:

 

„Имам нужда от помощ“ - има хора, които смятат, че е слабост човек да търси помощта на околните. Всъщност е точно обратното. Това показва, че вие осъзнавате какво можете и какво не можете и не се срамувате да го покажете. Когато се нуждаете от помощ, без значение каква и от кого, потърсете я.

 

 

„Може ли да ми обясните?“ - на колко от вас им се е случвало по време на час да не разберат нещо, но да не искат да им бъде обяснено пред целия клас, защото смятат, че това ще ги злепостави и ще ги направи да изглеждат глупави в очите на другите? Истината е, че когато поискате нещо да ви бъде обяснено, вие показвате заинтересованост и демонстрирате уважение към човека, който ще ви разясни нещата. Много по-срамно е да не научиш нещо ново, защото те е срам да питаш, отколкото да питаш и да обогатиш общата си култура.

 

„Няма защо“ - хубаво е да казвате тази фраза, когато някой се е почувствал неудобно поради някаква причина. Научете се на всяко „благодаря“ да отговаряте с „Няма защо, не се притеснявай. Радвам се, че успях да те зарадвам“.

 

„Съжалявам“ - няма безгрешни хора, но има такива, които не обичат да си признават, че са сбъркали, защото смятат, че това е признак на слабост. Всъщност е точно обратното! Отидете при човека, когото сте обидили и/или наранили и му кажете, че съжалявате за случилото се. Но не започвайте с обяснения и оправдания и не се опитвайте да прехвърлите част от вината върху него. Кажете „Съжалявам“ и си дайте шанс да започнете на чисто.

 

„Направих грешка“ - тук е същото като при искането на прошка. Човек трябва да бъде достатъчно силен, за да признае пред себе си и околните, че е сгрешил. Но както вече казахме – няма безгрешни хора!

 

„Беше наистина чудесно!“ - хората имат нужда да чуват положителни неща за себе си. Затова всеки път, когато сте доволни от нещо – вкусно ястие, добре прекарано време и т.н., кажете го на човека, който е спомогнал за усмивката на лицето ви.

 

“Обичам те!” - това е доста силна фраза, затова трябва да внимавате кога я използвате и на кого се обяснявате в любов. Казвайте го тогава, когато наистина го чувствате и мислите.

 

А понякога е по-добре да замълчите, особено когато сте подвластни на емоциите си. Научете се да не казвате нищо, когато сте ядосани, бесни или разстроени. Смятате, че точно тогава имате нужда да говорите, да викате, да плачете, да обиждате и т.н., но истината е, че повечето пъти хората не просто изпускат парата, ами се държат прекалено арогантно, опитвайки се да се успокоят. Затова просто замълчете, докато ви мине!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Бети1
преди 10 години

Обичам Ви! :)

didi222
преди 10 години

:) Обичам Ви! :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия