Може ли мръсотията да бъде красива?

2016-08-11 10:30:00
Може ли мръсотията да бъде красива?
Снимка: Facebook

Това не е метафора, която носи дълбок философски смисъл. Нито някой засукан реторичен въпрос за матурата ти по български. Става дума за нещо малко по-глобално.

 

Това е последното популярно решение на една нация, която наистина е напред с материала. Става дума за Китай и столицата Пекин, където хората са взели ултимативно решение - не просто да пречистят страната и въздуха си, но и да направят нещо красиво от отпадъците. Ръководителят е Дан Рузгард, а проектът се нарича "Smog free".

 

По последни данни, новата инициатива в страната се занимава със строеж на специални сгради, които служат за пречистване на въздуха от вредния ежедневен смог. Въпросните съоръжения служат за постоянното всмукване на смога, след което той минава през филтроване и бива "изплют" отново навън. След "изплюването", въздухът вече е кристално чист.

 

 

Задържаните химични вещества от смога, и в частност - въглерода, който минава през филтъра, служи за нещо красиво. Той изгражда структурата на диамантите - следователно, ако се постави под достатъчен натиск, той би могъл да създаде своеобразен черен диамант. Алтернативно, решението на изобретателите е, да пресоват въглерода до по-малка плътност и да го затворят в изолационна кутийка, с размерите на камък за пръстен. Камъчето се монтира върху пръстен и се превръща в красиво бижу, спомен, инвестиция и добро намерение.

 

Пречистеният въздух, който излиза обратно, е със 75% по-чист от това, което дишаш ти, дори и в момента, предвид факта че България не е от страните с неразрешим смог. Научно погледнато, тази машина не представлява никакви вреди, тя е абсолютно положителна по идея и икономична по физика. Електричеството, което я захранва, се равнява на електричеството, което твоят бойлер използва ежедневно.

 

От цялата тази инициатива става ясно, че техническият прогрес на света има поне една своя красива и полезна страна. Ако ти си природозащитник, или пък ако харесваш алтернативните естетики, такова бижу много ще ти отива. Цената вече е свободно достъпна като информация в интернет - пръстените са на цена от около 300 долара.

 

А ако ти си момче и знаеш, че приятелката ти би се впечатлила от нещо наистина специално, защо не ѝ подариш такъв пръстен? Повярвай ми, тя определено ще оцени неповторимия жест.

 

Не забравяй, че ставайки част от тази инициатива, ти не просто отделяш от личните си средства, за да закупиш някакво бижу или дрънкулка. На първо място, ти си помогнал на планетата, на хората и на бъдещите хора да дишат една идея по-свеж и много идеи по-чист въздух. Всички средства отиват за построяването на нови съоръжения в други части от света, за да може все повече и повече хора да да запазят здравето си.

 

Планетата би ти благодарила. Ние също.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия