Дървото, което ражда 40 вида плодове

2016-08-04 17:30:00
Дървото, което ражда 40 вида плодове
Снимка: Facebook

Чувал ли си да съществува дърво, което ражда по 40 различни вида плодове, само за един годишен сезон? О, да, не е лъжа, нито измама, а абсолютната истина!

 

Един от университетските учени, Сам ван Акен, успява да създаде собственоръчно такова дърво, при това с доста проста, но много ефективна техника.

 

Интересното е, че това дърво изглежда много обикновено през цялата година, но дойде ли месец юли, то драстично се променя. Тогава започва магията.

 

 

По време на периода между месец юли и месец октомври, то дава 40 различни вида плодове. Сред тях можеш да различиш ябълки, праскови, череши, нектарини, кайсии, дори бадеми, както и доста други. През пролетта, короната на това дърво започва да се разлиства в най-различни цветове: от тъмночервено, през лилаво и бяло, до различните нюанси на розовото.

 

Изобретателят на тази красота споделя, че винаги е изпитвал голяма обич към растенията и за него това е повече любов, отколкото работа. Признава, че в създаването и поддръжката на дървото няма никаква генетика или генно модифициране, а напротив – ползвал е доста стар и народен метод, този на присаждането. Той събира млади едногодишни резници (отрязъци от клонки) за т.нар. „калеми“ – тези израстъци след това присажда към основния ствол на дървото, но ключовото в процедурата е, че не го прави на произволни места, а на специално определени такива по ствола.

 

След като ги прикрепи за основата на дървото, те заздравяват през зимата и стават част от него, сякаш то е собственото им дърво. Набавят си нужните влага, напояване и светлина, фотосинтезират и така цялото дръвче става едно цяло със себе си и започва да ражда плодове.

 

Досега са засадени и пораснали 16 такива дръвчета. Всяко от тях се нуждае от 5 ярда площ, за да расте пълноценно. Ван Акен споделя още, че той съвсем целенасочено е избрал костилкови плодове, които да присади на дървото, защото те са най-разнообразни и всички те са съвместими по между си. Той е разгледал над 250 различни вида костилкови плодове, за да подбере най-точната комбинация от такива, а най-голямо удоволствие от цялата си работа, той получава в следствие на това, че успява да съхрани природното наследство на естествените продукти и да придаде част от естествената хабитат на тези растения, и то на едно място.

 

Следващият план на учения е да създаде овощна градина, в която да отглежда дръвчетата си. Тематиката на този проект ще бъде за античните и застрашени видове костилкови плодове. Към момента, той още отглежда малка горичка в Портланд, Мейн. Тази колекция ще бъде бъде достъпна за посещения.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия