Какво трябва да знаеш за разходката на кучето ти

2015-10-31 16:52:00
Какво трябва да знаеш за разходката на кучето ти
Снимка: freedigitalphotos.net

Кучето е най-добрият приятел на човека. То ти дава любов и преданост и заслужава да му отделяш време, за да се грижиш за него. Дневно са му необходими поне две излизания. Ето защо.

 

Излизанията са особено важни, тъй като така изграждаш у кучето си хармоничен и спокоен характер. Разходките навън са и най-естествената възможност да го научиш къде и кога да ходи по голяма и малка нужда. Плюс това замисли се колко полезно е не само за кучето, но и за теб излизането навън рано сутрин – да се раздвижиш и отпуснеш на чист въздух. Разходката, веселата игра, подаването на команди и предлагането на лакомства са най-добрия начин домашният ти любимец да се почувства съществена част от живота ти.

 

 

Игри и команди. Повечето кучета, особено тези като немската овчарка, доберман, ротвайлер, имат нужда да се научат да изпълняват команди - „Донеси“, „Чакай“, „Дръж“. Вземи с теб подходяща играчка, която кучето да ти донася – пръчка или топка. Повечето кучета се радват много, когато ги похвалиш за добре изпълнените команди и съответно ги наградиш с хрупка, например. Винаги показвай на кучето си колко е специално. По този начин то расте с любов и ще има благ характер.

 

Оставяй го да тича повече. Някои кучета имат нужда от по-продължително бягане. Добре е поне веднъж на два дни кучето ти да има по-дълга разходка. Тя ще изтощи кучето ти и то ще хвърли енергията си с бягане (особено ако е питбул) и после няма да има сили да прави пакости вкъщи. Подходящо е да караш колело и да разхождаш кучето си, само трябва да го научиш да тича редом до теб. Така и двамата ще имате полезна тренировка.

 

Подобно на хората кучетата също имат нужда да се срещат със себеподобни. Само трябва да внимаваш, когато минавате покрай агресивно настроено куче или глутница, за да не се сдърпат. Иначе кучето ти се нуждае да си играе с другарите си, също както хората.

 

Някои правила, които трябва да спазваш. Хубаво е да обучиш кучето си. То трябва да умее да те следва неотлъчно и да се отзовава на повикване. Ако е прекалено опасно, добре е да носи намордник за спокойствието на теб и другите. Също така е препоръчително да носиш торбичка и ръкавица със себе си в парка, за да събираш изпражненията.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия