Как да разбереш, че кучето ти е болно

2015-05-18 17:15:00
Как да разбереш, че кучето ти е болно
Снимка: iStock

От известно време си имаш куче. В началото всичко е било наред - животинката е била здрава, радвала ти се е, правила е пакости, което е характерно за малките кучета. Сега обаче нещата не седят по този начин. Нещо не е наред, но не си сигурен дали кучето ти е болно или не. Виж кои са симптомите на болния домашен любимец:

 

Отказва ядене – знаеш, че кучетата са изключително лакоми и дори да са преяли, никога няма да ти откажат храна. Повече от 24 часа твоят домашен любимец отказва храна, дори любимите си изкушения. Това е ясен признак, че кучето ти не се чувства никак добре и задължително трябва да го заведеш на ветеринарен лекар.

 

Кожата му се бели – при здравите кучета кожата е гладка, розова или черна според породата. Постоянното сърбене показва, че любимецът ти има алергична реакция или друг кожен проблем, който трябва да се диагностицира от специалист.

 

 

Има диария/запек – ако кучето ти не може да се изходи по голяма нужда повече от 48 часа или пък има диария повече от един ден, трябва да го заведеш на ветеринар, за да не се обезводни или пък да натрови организма си, като не се изхожда. А и тези състояния показват, че на кучето му има нещо.

 

Трудно уринира – задължително трябва да заведеш домашния си любимец на ветеринар, ако забележиш, че изпитва болка по време на уриниране или има кръв в урината.

 

Изпитва постоянна жажда – в последно време кучето ти пие повече вода, отколкото преди. Възможно е да страда от диабет, така че го заведи на ветеринар, за да го прегледа.

 

Теглото му се променя постепенно – определено има повод за притеснение, ако забележиш, че кучето ти отслабва бавно, но стабилно в продължение на няколко седмици. Същото важи и за внезапното напълняване. И в двата случая става нещо нередно, затова домашният ти любимец трябва да бъде прегледан от специалист.

 

Дълго време повръща/киха/кашля – повръщането може да е знак за развиваща се алергия или по-сериозна инфекция, кашлицата може да се окаже сериозно заболяване, а задавянето може да му създаде сериозни проблеми, особено ако е вследствие на заседнал кокал в хранопровода. Последното се случва рядко, но е възможно, затова избягвай да даваш кокали на кучето си.

 

Изглежда зле – знаеш какво е нормалното състояние на домашния ти любимец и забелязваш, че в последно време той изглежда зле и е постоянно омърлушен. Ако в следващите няколко дни настроението му не се възвърне, заведи го на лекар, за да установи какво го мъчи.

 

Има зачервени или подути венци – най-вероятно става въпрос за заболяване на венците. Това може да му създаде сериозни проблеми, защото може да доведе до падане на зъбите и невъзможност да се храни.

 

Сълзят му очите и носът – възможно е кучето ти да е настинало и затова да киха, да се задъхва и носът и очите му постоянно да сълзят. Има вероятност обаче и да има проблем с дихателната система. Ако не му мине до няколко дни, задължително го заведи на ветеринарен лекар.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия