Няколко неочаквани, но полезни употреби на микровълновата печка

2015-01-23 16:15:00
Няколко неочаквани, но полезни употреби на микровълновата печка
Снимка: thinkstockphotos.com

Микровълновата печка определено улеснява ежедневието ни и въпреки че доста учени твърдят, че е вредна и не трябва да я използваме, тя присъства в почти всяко домакинство. Освен да си притопляме храните и напитки, тя може да ни бъде полезна и за други неща:

 

Разтопяване на кафява захар – намокри малко готварска хартия, сложи я върху кафявата захар и ги постави в микровълновата за половин минута. След това тя ще омекне и ще бъде готова за употреба.

 

 

Втасване на тесто - ако си от хората, които обичат сами да си месят тестото, знаеш, че имаш нужда от топло и влажно място, за да може да втаса хубаво. Преди да поставиш тестото в печката, завърти за няколко минути чаша вода, за да създадеш необходимата влажна среда.

 

Направата на картофен чипс – нарежи на тънки ивици картофите и ги сложи в микровълновата печка за няколко минути. Картофите няма да се изпържат, но ще станат хрупкави и вкусни и ще бъдат много по-здравословни от пържените.

 

Освежаване на козметиката – ако редовно си слагаш маски за лице у дома, сигурно знаеш, че те имат по-голям ефект, когато са топли. Затова ги слагай за 15-20 секунди в микровълновата и след това ги нанасяй върху лицето си. Ако спиралата ти е започнала да изсъхва, вместо да бързаш да си купиш нова, сложи старата за половин минута в печката, за да възвърне консистенцията си.

 

Повече сок от плодовете – ако искаш да изцедиш по-голямо количество сок от плодовете, които имаш у дома, постави ги за 10-20 секунди в микровълновата, за да се затоплят леко. Това ще ти помогне да извлечеш по-голямо количество сок от тях.

 

Дезинфекциране на кухненската си гъба – това е едно от нещата в кухнята, при което има огромно количество микроби, които се размножават изключително лесно в благоприятна за тях среда. Постави мократа гъба за 2 минути в микровълновата и ще убиеш около 99% от микробите по нея.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия