Нещата, с които родителите ни често ни дразнят

2015-01-23 11:50:00
Нещата, с които родителите ни често ни дразнят
Снимка: thinkstockphotos.com

За родителите техните деца винаги си остават малки, независимо дали са на 10, 15, 20 или 30 години. Те винаги ще искат да им помогнат и ще се стараят да бъдат тяхна опора и да им дават ценни съвети. В опитите си да бъдат винаги до децата си, често родителите стават досадни. Виж кои са нещата, които наистина имат дразнещ ефект върху вече порасналите деца:

 

Винаги знаят всичко и са прави – факт е, че родителите ни имат повече житейски опит от нас, отгледали са и са възпитали децата си и са се сблъсквали с доста трудности в живота, но това не означава, че знаят абсолютно всичко и по правилно мнение от тяхното няма. Родителите често дават мнението си, без то да бъде поискано, независимо дали става въпрос за избор на колеж, избор на кола, къде де отидем на почивка и т.н.

 

 

Държат се с теб като с малко дете – хубаво е да имаш някого зад гърба си и да знаеш, че има поне двама души на този свят, на които наистина им пука за теб и които са готови на всичко, за да ти помогнат, когато имаш нужда. Това обаче не означава, че на моменти не са изключително досадни с въпроси от сорта на: „Купи ли се лекарствата, които ти предписа докторът?“, „Навън е студено, защо не се облечеш по-добре?“, „Сигурна ли си, че си си научила добре уроците?“.

 

Могат винаги да ти бъдат полезни – родителите продължават да се грижат за децата си, дори когато не живеят заедно. Особено, ако живеят наблизо. Често има предложения от рода на: „Имате ли какво да ядете у дома? Аз съм сготвила мусака и мога да ви донеса.“, „Утре ще пускам пералня, ако искаш ела и си донеси мръсните дрехи, за да ги изпера и изгладя“. Тяхното държание е наистина мило, но понякога човек предпочита да бъде самостоятелен. Родителите обаче са толкова настоятелни, че е трудно да им откажеш помощта, която предлагат. Наистина е хубаво да знаеш, че те са до теб, обичат те и те подкрепят.

 

Обичат да се месят – родителите смятат, че повечето житейски опит, който имат, ще ти бъде полезен и на теб, но понеже не могат да ти го предадат, просто те съветват неща, които смятат, че са правилни. Например, кой колеж да избереш, къде да отидеш да работиш, кои приятели да избягваш и с какви момчета/момичета да се срещаш. Понякога дори те съветват относно музикалните ти предпочитания.

 

Не носят на критика – те са много добри в критиките към теб, но когато стане въпрос за тях, стават изключително обидчиви. Напълно възможно е баща ти да се обиди, ако поискаш да му помогнеш с пренасянето на кашоните, защото се притесняваш, че може да го заболи гърбът. Майка ти също може да се нацупи, ако ѝ кажеш, че е добре да си обръща повече внимание и да се грижи за здравето си. Родителите се държат така, защото не искат да приемат факта, че остаряват и вече не са в разцвета на силите си.

 

Не приемат съвети – още едно нещо, в което са добри, но което не искат да получават – съветите. Когато се опиташ да ги посъветваш нещо, те не приемат думите ти насериозно, защото смятат, че все още си малък и не е уместно да ги съветваш. Така че вместо да се ядосваш, че не те слушат, остави ги да си трошат главата :)

 

Хубаво е да обичаш и цените родителите си и да им показваш колко много ги обичаш. Благодари им за всичко, което са направили за теб и им кажи, че вече не си тяхното малко момче/момиче и можеш да се грижиш доста повече за себе си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия