Повече мляко за повече акъл

2013-01-15 23:00:00
Повече мляко за повече акъл
Снимка: sxc.hu

След като неотдавна американски учени откриха правопропорционална връзка между консумацията на шоколад и шанса за спечелване на Нобелова награда, вниманието на специалистите се съсредоточи върху прясното мляко, като една от основните съставки на млечния шоколад. Именно така отново бе открита интересна зависимост – нациите, консумиращи по-големи количества от богатата на калций течност, се славят с по-голям брой велики умове, пише в. “Daily Mail”.

 

 

За целите на изследването, доказващо ползата от консумацията на мляко, били използвани данните за хранителните навици на жителите на 22 страни по света от 2007 г. Впоследствие тази информация била сравнена със списъка на Нобеловите лауреати през годините от първото връчване на подобна престижна награда до наши дни. Именно така изследователите открили правопропорционална зависимост между консумацията на мляко и шанса един човек да стане Нобелов лауреат.

 

Прекрасен пример за наблюдаваната връзка е Швеция – страната, в която се консумира най-голямо количество от бялата течност на глава от населението и едновременно с това има най-много носители на Нобелова награда, отново падащи се на човек от населението. Статистиката на Швейцария, както и на ред други държави, също подкрепя посочената зависимост. Изключение не прави и Китай – страната, в която се приема най-малко мляко на глава от населението и същевременно има най-малко Нобелови лауреати на същата база.

 

Учените все още не могат да дадат категорично обяснение на наблюдаваното явление. Те обаче смятат, че Витамин D, който се съдържа в големи количества в млякото, е сред основните фактори за подобряването на дейността на мозъка и умствените способности.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия