Паник атаки - какво представляват и как да се справим

Всичко, което трябва да знаете

2017-07-06 12:15:00
Паник атаки - какво представляват и как да се справим
Снимка: Instagram

Паник атаките са плашещи. Чувството е такова, сякаш сърцето всеки момент ще се пръсне и сте на ръба. Често те са спонтанни и в някои случаи се получават след възбуда, сексуална активност или физическо натоварване.

 

Изразяват се още във внезапен пристъп на страх, който ви пречи да осмислите ситуацията и да успокоите сами себе си. В такива моменти изпитвате чувство за безпомощност, което прави ситуацията още по-ужасяваща. Паник атаките могат да бъдат кратки, но също така и по-дълготрайни. През това време си мислите, че няма как да се справите с тях, но начин винаги има.


Медицината все още не може да обясни това явление, но е ясно, че хората, преживели силен стрес в миналото, са склонни в по-голяма степен да изпаднат в такова състояние. При жените много по-често се проявяват панически атаки.


Как да познаем паник атаките?


Когато се случи подобно нещо, изпитваме страх, загуба на контрол, чувство за откъсване от околната среда. Също така паник атаките могат да се познаят по болка в гърдите, буца в гърлото, болки в корема, гадене, ускорен пулс и пр.


Психолозите казват, че такова състояние се проявява при силен стрес, несъответствие на действията ни с това, което действително имаме желание да правим и на това, което чувстваме с това, което изразяваме като емоция.


За да облекчим паник атаката и да се почувстваме по-добре за момента е добре да се докосваме и да се допираме до всичко, което е около нас, да дишаме дълбоко и да си вземем хладен душ.


Трябва време, за да се справим окончателно с паническите атаки. Една от най-важните стъпки е да ценим себе си и да уважаваме мнението си. Когато вече не ни се стои пред компютъра, би следвало да починем за 5-10 или 15 минути, въпреки че сме затрупани с работа.

Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия