Можем ли да надебелеем от банани?

Какво не знаем?

2017-04-20 11:53:00
Можем ли да надебелеем от банани?
Снимка: Istockphoto

Бананите са може би най-популярния плод в България, макар да не са типични за родния климат. Те са изпълнени с полезни вещества, имат нисък гликемичен индекс, достъпни са през цялата година и са сравнително евтини.

 

За съжаление, бананите са жертва на грешни слухове и заблуди за хранителната им стойност и изненадващо голям брой хора смятат, че от бананите се напълнява.

 

С всичко може да се прекали, но сами по себе си, бананите не водят до напълняване, дори да се консумират ежедневно. Идеята, че от тях се напълнява се поражда от непълното разбиране на състава им.

 

Наличните захари в един среден банан с тегло около 100 грама са между 11-13 грама. Препоръчителното дневно количество захари, според Световната здравна организация, е 37,5 г за мъже и 25 г за жени.

 

Простите сметки на някои „диетолози“ заключват, че приемайки близо половината си дневна захар само от 1-2 малки плода, тялото бива захранвано с твърде много захар, което води до затлъстяване.

 

Това, което убягва на мнозина е, че бялата, кристална захар, използвана в ежедневието ни е различна от захарта, намираща се в плодовете и се отразява по различен начин на тялото. Масово се игнорира фактът, че повечето захари в плодовете не са във формата на готварската захар, а са заключени в дълги въглехидратни вериги, често съставени от стотици и хиляди монозахаридни съединения.

 

За разлика от тях, бялата кристална захар е съставена само от два монозахарида – глюкоза и фруктоза. Те се разграждат бързо от тялото и бързо попадат в кръвта, като рязко повишават кръвната захар (глюкоза).

 

Макар в бананите да се съдържат микроскопични количества свободни монозахариди, почти всички захари в тях се намират в дълги въглеводородни вериги, които се разграждат бавно и отделят захари в кръвта бавно и постепенно – това означава, че са с нисък гликемичен индекс.

 

Освен това, те не се разграждат напълно и значителна част от поетите захари не достигат кръвта. В допълнение, захарите от тестени храни, газирани напитки и подсладители навлизат бързо в кръвта и водят до резки скокове на кръвната захар, защото са „голи“.

 

За разлика от тях, захарите в бананите са придружени от витамини (A, C, B6), минерали (магнезий, калий), фибри (10% от необходимите за деня), антиоксиданти и вода. Те се обработват едновременно със съдържимата захар и понижават значително усвояването и от организма.

 

Още можете да прочетете в puls.bg

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия