Подправките, които често трябва да консумираш през зимата, за да бъдеш здрав

2017-02-01 10:58:00
Подправките, които често трябва да консумираш през зимата, за да бъдеш здрав
Снимка: iStock

Навън е студено и все още сме в сезона на настинките и грипните състояния. Затова трябва да се грижим за здравето си и по всякакъв начин да подсилваме имунната си система. Това обаче е добре да не става с медикаменти, а с природни продукти като подправки, например.

 

Виж кои са подправките, които ще подсилят имунната ти система:

 

Канела – тя има сгряващ ефект, подобрява кръвообращението и подсилва имунната система. Затова когато се прибереш у дома след студена зимна разходка, е добре да си направиш чаша топло мляко с мед и канела.

 

 

Чесън – тази силна ароматна подправка ще прогони болестите надалеч от теб. Чесънът е богат на витамини, подобрява кръвообращението и укрепва имунната система. Ако си болен, може да си правиш разтривки със счукан чесън, смесен със зехтин или ракия. Те имат сгряващ ефект и ще ти се отразят добре.

 

Джинджифил – той е мощен антиоксидант и е естествен антибиотик при грип и настинка. Чай с мед, джинджифил и лимон ще подсили имунната ти система и ще ти помогне да оздравееш по-бързо, ако си се разболял.

 

Лук – лукът е мощен имуностимулатор. Той е силно витаминозен и е препоръчително да се консумира пресен, за да се извлече максимална полза от него. Лукът е ефикасен лек и при простудни заболявания. Ако имаш хрема, може да си сложиш в ноздрите памучни тампони, напоени с лук. Също така може да си направиш капки за нос, като смесиш вода със сок от лук.

 

Черен пипер – през студените зимни месеци редовно трябва да приемаш черен пипер, защото той има не само силен сгряващ ефект, но и лекува простудни заболявания, зачервено гърло и кашлица. Чаша горещо вино с черен пипер е ефикасен лек при грип, настинки и ангина. Лъжичка мед, смесена с черен пипер, ще облекчи кашлицата ти.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия