Как да задържиш теглото си, след като отслабнеш?

2017-01-25 10:53:00
Как да задържиш теглото си, след като отслабнеш?
Снимка: iStock

Много хора си дават обещание да започнат диета и да се отърват от излишните килограми. И докато някои се отказват, още преди да са започнали, а други зарязват диетата по средата, трети наистина успяват да отслабнат. Това обаче не е най-трудното. Да задържиш свалените килограми след това е далеч по-трудно, отколкото известно време да си на диета.

 

Виж няколко начина да задържиш теглото си, след като отслабнеш:

 

Мери се всяка сутрин – по време на диета повечето хора се мерят минимум веднъж дневно, след като обаче се отърват от излишните килограми, сякаш забравят да го правят и се мерят веднъж на няколко дни. Ако обаче искаш да задържиш теглото си, трябва да се мериш всяка сутрин. Така, ако поради някаква причина си качил половин-едно кило, на другия ден ще хапваш по-леки храни и ще премахнеш това, което си натрупал.

 

Потърси подкрепа от близък – за някои хора диетите и физическото натоварване може доста да изтощят психиката. Затова е добре да потърсиш подкрепа от близък човек, с помощта на който ще успееш да превърнеш новия си хранителен режим в част от живота ти, която няма да ти тежи.

 

Храни се често и по малко - за да запазиш теглото си, трябва да поддържаш метаболизма си във форма. Това става най-лесно, като се храниш често и по малко. Също така никога не бива да пропускаш закуската, защото тя активира метаболизма и те зарежда с енергия. Обядът е добре да бъде по-обилен от вечерята. Също така е препоръчително да не хапваш след 18-19 часа.

 

Не приемай празни калории – в любимите ти храни има доста празни калории, които не само не са полезни, но и лесно водят до напълняване. Затова направи всичко възможно да изключиш от менюто си всички храни, които са калорични и не са полезни за здравето.

 

Спортувай редовно – ако наистина искаш да запазиш свалените килограми, трябва редовно да тренираш. Ако не можеш всеки ден да тренираш, то поне намирай достатъчно време за ходене пеша, изкачвай стълби, вместо да ползваш асансьора и т.н.

 

Захрани организма си – след изтощителна и дълга диета е много важно да захраниш организма си правилно. Ако след края на диетата се върнеш към старите си вредни навици, то е въпрос на няколко седмици/месеца да натрупаш килограмите, които си свалиш и даже няколко отгоре. Имай предвид, че при всяка диета захранването е различно, затова се информирай как трябва да се захраниш и не пренебрегвай този процес.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия