Как да се отървеш с поне част от излишните килограми до Нова година?

2016-12-27 13:30:00
Как да се отървеш с поне част от излишните килограми до Нова година?
Снимка: iStock

Коледните празници вече отминаха, а до Нова година остават броени дни. Ти обаче изглеждаш ужасно – напълнял си с няколко килограма, коремът ти е подут и стърчи, паласките ти ясно се очертават ... А последното нещо, което искаш, е да посрещнеш 2017 година дебел/а. Добрата новина е, че може да влезеш във форма за няколко дни, без да подлагаш организма си на изтощителни диети. Как да стане това?

 

Не се тормози с жестоки диети – мислиш си, че като почнеш да приемаш двойно или тройно по-малко калории от обикновено ще се отървеш бързо от излишните килограми. По този начин обаче тормозиш щитовидната си жлеза, намалява се скоростта на обменните процеси и изгарянето на мазнини започва да става по-бавно. Препоръчваме ти да намалиш калориите с 500-600 на ден и да отслабнеш по-бавно, но по-здравословно и дълготрайно.

 

Научи повече за протеиновата монодиета – тя ще ти помогне да загубиш излишни течности и съответно да намалиш талията си с няколко сантиметра. Тази диета обаче е подходяща само за хора със здрави бъбреци и не се прави по-често от 2 пъти месечно. При нея се консумират основно варено телешко месо или пилешко без кожа, като 1 килограм се разпределя на 4 приема и се изяжда за 24 часа.

 

Постави си постижима цел – повечето хора започват диета от 1 януари, но защо да губиш няколко дни и да не изглеждаш по-добре на Нова година, започвай диета още днес? Разбира се, това не означава да превръщаш празника в единствения мотив да отслабнеш, тоест да пазиш диета до 31 декември и на 1 януари отново да почнеш да плюскаш като за последно. Ако това ще се случи, по-добре изобщо не започвай диета. Отслабването ти за Нова година трябва да се превърне в междинна цел и за няколко месеца бавно и постепенно да се сдобиеш с така желаното тяло.

 

Приемай поливитамини – повечето хора изпитват дефицит на много витамини и микроелементи особено по време на диета. А дефицитът може да се превърне в причина за непреодолимо влечение към определени храни, особено към нездравословните. Подходящ комплекс от поливитамини ще ти помогне да се чувстваш добре. Менюто ти трябва да е богато на омега-3 полиненаситени мастни киселини. Те намаляват нивото на възпаленията в организма, което ти дава възможност по-бързо и лесно да гориш мазнини и да се отървеш от излишните течности.

 

Хапвай често храни, които трябва хубаво да се дъвчат – препоръчително е при всяка хранене да съчетаваш протеини, здравословни мазнини и сложни въглехидрати. А храните, които трябва да се дъвчат засищат най-много. Също така, докато ги преработва, организмът ти ще трябва да хаби енергия, което пък води до горене на калории.

 

Не приемай празни и течни калории – става въпрос на сладкишите, бонбоните, fast food, полуфабрикати и т.н. Течните калории пък са супите, соковете, алкохолът и шейковете. Може да живееш и без тях!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия