6 мита за захарта, които разбихме на пух и прах

2016-09-30 15:32:00
6 мита за захарта, които разбихме на пух и прах
Снимка: iStock

Хората, които държат на фигурата и здравето си, избягват консумацията на сладкиши заради захарта, която съдържат. Има най-различни твърдения, свързани със захарта, но на някои от тях не бива да вярваш. Разбери кои са най-често разпространените митове за захарта, които ни развенчахме за теб:

 

Мит №1 – Добавена захар има само в газираните напитки



 

Истината е, че подсладените газирани напитки са един от основните източници на захар. Това обаче не означава, че няма и на много други места, за които ти не подозираш. Например, в най-различни сладкиши, закуската от мюсли и кисело мляко, подправките, уж здравословните храни и т.н.

 

Мит №2 – По-добре без захар, отколкото със захар



 

Истината е, че захарта е вкусна и дава енергия на мозъка. В същото време храните без захар са подсладени с нула калории изкуствени подсладители, за да са нискокалорични. Хората, които ядат и пият такива храни и напитки, са предимно тези, които имат проблеми с излишните килограми. За съжаление, изкуствените подсладители не само не помагат за стопяване на излишните мазнини, но и са вредни за здравето. Захарта може да не е полезна в големи количества, но и не е толкова вредна, колкото изкуствените подсладители.

 

Мит №3 – Захарта е отрова



 

Истината е, че когато се приема в разумни количества, захарта не е пагубна за здравето. Според специалистите здравословно дневно количество захар е не повече от 50 грама.

 

Мит №4 – Естествените подсладители са по-здравословни от захарта



 

Истината е, че медът, агавето и кленовият сироп действат по един и същи начин на организма като бялата захар. Агавето е с високи нива на фруктоза и трябва да се приема в малки количества. Според наскоро направени проучвания фруктозата води до хормонални промени, които карат човек да преяжда и да трупа излишни килограми.

 

Мит №5 – Плодовите сокове не сe броят за сладки напитки



 

Истината е, че захарите са си захари и глюкозата и фруктозата се обработват по един и същи начин, без значение по как са набавени. Плодовите сокове са богати на захари и трябва да се приемат в разумни количества. По-добре да консумираш цели плодове, отколкото фрешове.

 

Мит №6 – Захарта прави хората болни и с наднормено тегло



 

Истината е, че не захарта е виновна хората да бъдат болни и дебели. Сладките неща наистина са висококалорични и хората лесно прекаляват с тяхната консумация. И така вместо сладкишите да носят удоволствие, те водят до натрупването на излишни килограми и създаването на здравословни проблеми. Захарта се усвоява бързо и лесно и не оставя усещане за ситост. За това може да се каже, че тя не е виновна хората да са болни и дебели, а това, че те прекаляват с консумацията на сладкиши.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
AlexanderDimitrov
преди 7 години

Напротив, плодовите напитки са си чиста захар.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия