Храните, които успокояват симптомите на ПМС

2016-09-07 12:29:00
Храните, които успокояват симптомите на ПМС
Снимка: iStock

Няколко дни, преди да ти дойде цикълът, ти не знаеш къде се намираш. Изнервена си, изпитваш дискомфорт и понякога дори се ядосваш, че си се появила на Земята като жена, а не като мъж. И в тези тежки емоционални моменти определено ти се иска да посегнеш към вкусна храна, която поне малко да повиши настроението ти. Вместо обаче да изядеш няколко шоколадови бонбона, по-добре хапни нещо, което ще ти помогне да облекчиш симптомите на ПМС.

 

Учените са установили, че дамите, които имат по-високи нива на С-реактивен протеин – признак на възпаление в тялото, е значително по-вероятно да страдат от симптомите на ПМС като тревожност, спазми, повишн апетит, чувствителност на гърдите, промени в настроението, подуване на корема и наддаване на теглото.

 

Голяма част от представителките на нежния пол използват най-различни противовъзпалителни лекарства, за да се справят със симптомите преди и по време на цикъл. Това ясно показва, че възпалението играе роля.

 

И поради тази причина това, което консумират жените може да окаже ефект върху възпалението в тялото.

 

Храните, които имат високо съдържание на наситени мазнини, захар и сол, могат да увеличат възпалението, но други предоставят повече витамини и минерали, които се борят с него.

 

Виж кои са храните, които трябва да консумираш преди цикъл, за да притъпиш симптомите на ПМС:

 

Яйца – те са богати на омега-3 мастни киселини, протеини и витамин D. Животинските протеини съдържат триптофан, предшественик на серотонина, който помага да запазим настроението си.

 

 

Черен шоколад – магнезият, който се съдържа в шоколада, помага за успокояване на спазмите и главоболието. Също така той е пълен с антиоксиданти ,които помагат в борбата срещу възпаленията. Когато си купуваш черен шоколад, взимай си такъв със 70% съдържание на какао, защото той има повече полезни вещества.

 

Цвекло – то е пълно с калий, който помага за облекчаване на подуването на корема, както и природни соли, които успокояват спазмите. Храните, които имат наситен цвят съдържат противовъзпалителни антиоксиданти, особено червените плодове и зеленчуци.

 

Дива сьомга – в мазните риби има много притъпяващи предменструалния синдром хранителни вещества. Сьомгата е чудесен източник на витамин D, който доказано облекчава депресията и възпаленията и овладява спазмите и симптомите на ПМС. В сьомгата има и омега-3 мастни киселини, както и протеин, който контролира кръвната захар и апетита.

 

Орехи – те са пълни с фибри, които контролират храносмилането, мононенаситени мазнини, които успокояват възпалението и протеин, които засища. В орехите има още триптофан, който стабилизира настроението. Тези ядки съдържат и омега-3 мастни киселини, които също са изключително полезни.

 

Тъмнолистни зеленчуци – спанака, зелето и къдравото зеле са пълни с противовъзпалителни вещества – магнезий, който поддържа здравето на мозъка, настроението и съня и може да облекчи спазмите, калций, фибри и витамин В. Жените, които приемат повече витамин В, страдат по-малко от симптомите на ПМС. В тези зеленчуци има и желязо, а то понижава риска от предменструален синдром.

 

Джинджифил – подходящ е за момичета, които получават дразнене в стомаха по време на цикъл. Коренът му спомага храносмилането и има много имуностимулиращи и противовъзпалителни свойства.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия