Кърлежът - тази досадна и опасна лятна напаст [част първа]

2016-06-30 12:35:00
Кърлежът - тази досадна и опасна лятна напаст [част първа]
Снимка: iStock

Кърлежът е лятна напаст, от която сякаш няма отърване. В градовете уж пръскат против досадните вредители, но въпреки това част от тях оцеляват и хапят наред хора и животни.

 

Какво да правиш, ако откриеш кърлеж върху себе си?

 

Някои хора смятат, че ухапването от кърлеж на е нещо опасно и е достатъчно само да бъде намазан с олио и след няколко минути ще се отпусне и падне сам. След това трябва да бъде унищожен с помощта на запалка, кибрит или изгорен с ютия. Ако обаче кърлежът вече се е впил здраво в кожата, той първо трябва да бъде намазан добре с олио, а след това да бъде изваден с помощта на пинсета, като се хваща и се върти обратно на часовниковата стрелка. Много е важно кърлежът да се вади бавно и внимателно, за да не се скъса и да остане част от него в организма. Ако това се случи, човек трябва незабавно да потърси лекарска помощ, защото има опасност инфекцията да се развие много бързо.

 

Кърлежите са преносители на много патогенни микроорганизми. При ухапване от заразен екземпляр симптомите у човек или животно се развиват за 1-2 дни.

 

Понякога кърлежът се забива на такова място, че остава незабелязан и се разбира за него едва когато се появят симптоми. Затова, ако те заболи главата неочаквано, имаш висока температура или мускулни ставни болки, помисли си дали е възможно да става въпрос за летен грип или си се заразил от кърлеж. Ако имаш съмнения за второто, трябва незабавно да отидеш при специалист, който да огледа внимателно цялото ти тяло. Дори кърлежът вече да е паднал, мястото на ухапване ще е зачервено и ще си личи, че доскоро е бил там.

 

За съжаление, всяко лято има стотици хора, които се оплакват от ухапване от кърлеж. Това най-често се случва след разходка в парка/планината или игра на хубава полянка. Затова е препоръчително след ходене в природата или в парка, човек да огледа внимателно цялото си тяло. Трябва да направи същото и с домашния си любимец, ако има такъв.

 

Как да извадиш кърлеж?

 

Като цяло е препоръчително човек да отиде при специалист, който да му извади кърлежа. Това обаче понякога не е възможно и може да ти се наложи да се справиш сам.

 

Като за начало ти препоръчваме при всяка разходка сред природата да носиш със себе си пакет за първа помощ за вадене на кърлеж. В него трябва да има пинсета, ръкавици, памук, олио и спирт.

 

Сложи малко олио върху памука и го задръж няколко минути върху кърлежа. Така той ще се отпусне и ще ти е по-лесно да го извадиш. Ако се е забил скоро, той сам ще падне, ако не, ще се наложи да го извадиш с помощта на пинсета, като го хванеш внимателно и въртиш обратно на часовниковата стрелка. Внимавай да не го скъсаш по време на ваденето.

 

След като отстраниш кърлежа, намажи ухапаното място със спирт.

 

Кърлежът вече е отстранен, но това не означава, че всичко е ОК. Много е важно екземплярът да не е бил заразен, но добрата новина е, че не всеки носи болести. За да разбереш дали кърлежът, който е бил забит в теб, е заразен, трябва да го прибереш на сигурно място (в някоя кутийка, например) и да го занесеш в близката болница. След като бъде изследване, ще стане ясно дали е заразен и дали трябва да приемаш някакви антибиотици или не.

 

Как изглеждат кърлежите?

 

Обикновено тялото на кърлежа прилича на зърно от леща, има четири чифта крачета – двата предни имат вендузи, с чиято помощ се прикрепва към кожата на животното или човека.

 

Кърлежите обикновено обитават песъчливи или тревисти райони. Те усещат приближаването на човек или животно по топлината и миризмата и при случаен контакт се лепват и наместват. След това се впиват в кожата и започват да смучат кръв. Когато се напият достатъчно, т.е техните резервоари се заредят, се отпускат сами и се настаняват на удобно място за нова атака, докато храната се преработи.

 

В България има над 40 вида кърлежи, а по света над 850.

 

Кърлежите може да са малки по размер, но са в състояние да убият човек. Те пренасят тежки болести от рода на лаймска болест, енцефалит, туларемия, кримска треска, марсилска треска и ку-треска. Тези тежки заболявания може да се овладеят с подходящи антибиотици, стига заразата да се предотврати или улови достатъчно рано.

 

Обикновено специалистите предписват употребата на доксициклин. Ако кърлежът е прекарал върху тялото по-малко от 24 часа, то е достатъчна една висока антибиотична доза. Ако обаче кърлежът е бил повече от 24 часа, антибиотичното лечение трябва да продължи поне 3 дни. Междувременно трябва да се направи кръвно изследване, за да се установи дали има реална заплаха за здравето и живота и едва тогава евентуално да се назначи по-сериозна антибиотична терапия.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия