Няколко причини да НЕ ядеш захар

2016-06-23 18:04:00
Няколко причини да НЕ ядеш захар
Снимка: Pixabay

Ти си красива и искаш да се вталиш за лятото или по принцип. Eдин от основните проблеми на храненето ти е консумирането на много захар. Сладките храни водят до преждевременно състаряване, претоварване на черния дроб, инсулинова резистентност, сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване.

 

Все пак, ако се ограничиш само 10 дни от консумирането на захар, може съществено да помогнеш на организма си да възстанови баланса на функциите си и да предотвратиш появата на гореописаните проблеми.

 

 

Имай предвид, че захар се съдържа не само в бонбоните, шоколада и пакетираните захарни изделия, а и в сосовете и в много други хранителни продукти. Ето защо диабет тип 2 е заплаха не само за тези, които обичат много сладко, но и за тези, които се хранят предимно с преработени храни.

 

Ето няколко причини, заради които да изхвърлиш захарта от менюто си:

 

Сърцето ти ще ти е благодарно - рискът от сърдечно заболяване ще се понижи три пъти. Рискът от диабет – също.

Кожата ти ще блести от здраве - разбира се, захарта не е единствената причина за акне, но често е основният виновник за кожни проблеми. Отказът от захар за две седмици намалява възпаленията на кожата с до 80%.

 

Подобряваш настроението си - ако си фен на шоколада, няма да ти бъде никак лесно да се откажеш от това лакомство. Преодоляването на навика минава през тревожност, раздразнителност и срив на настроението, но след това нещата се променят коренно. Тези състояния стават все по-редки и изчезват.

 

Сънят ти ще става по-здрав - както и в случая с кожата, на качеството на съня влияят много фактори. Захарта кара организма да се чувства уморен и муден в продължение на цял ден. Захарта ускорява и производството на кортизол, което нарушава цикъла на съня.

 

Подобрява се паметта - Излишното консумиране на захар пречи на способността да учиш. Причината за това е нарушената връзка между клетките. Отказването на захарта само за 10 дни помага да защитиш нервните си клетки от увреждане и да съхраниш остротата на ума си.

 

Отказът от захар, макар и за кратко, е малка крачка по пътя към пълното освобождаване от зависимостта към сладкото. Опитай се да започнеш още днес, а ако не успееш, не отлагай за дълго. Само няколко седмици по-късно ще се почувстваш като нов човек и ще си готов за още купони.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия