Какви са ползите за здравето от банановите обелки

2016-05-25 15:44:00
Какви са ползите за здравето от банановите обелки
Снимка: iStock

Вкусът на банана определено е любим на голяма част от мъжете и жените. Но колко от вас хапват и неговата обелка? Предполагам, че нула.

 

В обелката обаче има до 3 пъти повече хранителни вещества в сравнение с вътрешността на банана. Виж какви са благотворните свойства на този вкусен плод и по-точно на неговата обелка:

 

Повишава настроението – кората на банана е богата на серотонин, който е известен като хормона на щастието. Той регулира настроенията, съня, кръвосъсирването, апетита, либидото и телесната температура. Когато нивата в организма му са ниски, човек може да няма настроение и дори да бъде агресивно настроен към околните.

 

 

Грижи се за очите – в банановите обелки има лутеин, който отговаря за способността на човек да вижда в тъмното. Също така предпазва от катаракт и заболявания на ретината.

 

Укрепва червените кръвни клетки – те са от много важно значение за правилното функциониране на организма, защото пренасят кислород. Банановите кори са полезни, защото хем подсилват това действие, хем защитават самите клетки от разпад.

 

Подобрява качеството на съня – аминокиселината триптофан, която се съдържа както във вътрешността на плода, така и в неговата обелка, е пряко свързан с изпращането на сигнали до мозъка, които отговарят за създаденото чувство за отпочиналост.

 

Понижава нивата на холестерол – в обелките има доста повече фибри, отколкото в самия плод. А те редуцират нивата на „лошия“ холестерол в организма и намаляват риска от заболявания на кръвоносните съдове и сърдечен удар.

 

Повишава имунитета – нещата, които се съдържат в банановата кора, участват в образуването на „добри бактерии“ в организма, които подпомагат неговата цялостна детоксикация и подобряват имунната система.

 

Снабдява организма с електролити – случвало ли ти се е да получиш мускулна крампа след тежка физическа активност? В бананите и банановите обелки има електролити и калий, които участват в изграждането на мускулна маса, разграждането на въглехидрати и поддържане на киселинния баланс в организма.

 

Топи излишните килограми – банановите обелки са нискокалорична храна, богата на полезни хранителни вещества, от които организмът има нужда.

 

Много е важно да отбележим, че най-полезни са органичните бананови обелки. Ако ядеш корите на по-евтините банани, е възможно да приемеш излишно количество пестициди и инсектициди, които определено не правят обелките здравословни.

 

Има няколко начина за консумация на бананова кора:

 

- в суров вид;

- чрез варене;

- чрез изтръгване с лъжичка;

- чрез смилане с блендер;

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия