Храни, богати на витамин D

2016-04-06 16:45:00
Храни, богати на витамин D
Снимка: iStock

Витамин D e доста важен за правилното функциониране на организма, а в същото време е труден за набавяне. Всъщност това не е витамин, а хормон, който тялото само синтезира. Витамин D e изключително важен за имунната система, костите и зъбите. Недостигът му може да доведе до високо кръвно налягане, депресия, диабет и проблеми със сърцето. Витаминът може да се набави по няколко начина – чрез продължително излагане на слънце, чрез правилно хранене и чрез хранителни добавки.

 

Виж кои са храните, които ще ти помогнат да си набавиш достатъчно количество витамин D:

 

Яйца


 

Жълтъците им са богати на витамин D, но това не означава, че трябва да консумираш само тях. Консумирай яйцата с жълтъците и белтъците, но не прекалявай с тяхната консумация, защото това може да доведе до покачване нивата на лошия холестерол.

 

Гъби


 

Витамин D се съдържа във всички видове гъби. Ако по време на отглеждането им се изложат на допълнителна ултравиолетова светлина, нивата на витамин D се повишават.

 

Дъгова пъстърва


 

Това е един от най-добрите източници на витамин D. Също така рибата е богата на омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания с до 15%.

 

Телешки черен дроб


 

Той е богат на витамин А, витамин D, желязо и протеини. С неговата консумация също не бива да се прекалява, защото може да доведе до проблеми с холестерола.

 

Сардини


 

Много хора подценяват техните качества, но всъщност сардините са богати на витамин D, витамин В12, калций и селен.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия