Симптомите, които показват, че страдаш от недостиг на желязо

2016-03-31 13:59:00
Симптомите, които показват, че страдаш от недостиг на желязо
Снимка: iStock

Статистиката показва, че 9% от представителките на нежния пол страдат от недостиг на желязо. Жените трябва да обръщат сериозно внимание на здравословното си състояние, защото желязодефицитната анемия е много опасна и може да създаде сериозни здравословни проблеми.

 

Виж кои са симптомите, които показват, че имаш недостиг на желязо:

 

Задух – напълно възможно е да ти прилошее и да получиш задух, когато си в някакво затворено пространство. Причината за това е, че организмът гладува за кислород, когато няма достатъчно желязо в кръвта.

 

Болки в мускулите – ако те болят мускулите, без да си ги натоварил, напълно възможно е причината за този дискомфорт да е недостигът на желязо. Липсата му лишава мускулите от способността да се възстановяват правилно, което води до появата на болка.

 

 

Умора – на организма му е необходимото желязо, защото го използва за производството на хемоглобин – вещество – пигмент в червените кръвни клетки, което пренася кислорода, който вдишване, задържа го и го разнася из целия цялото тяло. Когато в кръвта няма достатъчно здрави кръвни клетки, човек често се чувства уморен, без да има причина за това.

 

Промяна в цвета на урината – при дефицит на желязо урината може да промени цвета си и да стане розова или червеникава. Това се получава заради увеличаване на чревната абсорбация на някои пигменти.

 

Чупливи нокти – ако ноктите ти са тънки, крехки и чупливи, по-добре си направи кръвни изследвания и провери нивото на желязото си.

 

Понижена издръжливост – ако преди време си обичал да спортуваш и си прекарвал доста време във фитнес залата, а сега не можеш дори една коремна преса да направиш, то най-вероятно желязото ти не е достатъчно и е довело до влошаване на издръжливостта ти.

 

Честа поява на инфекции


 

Ако всеки грип те хваща и изстиваш лесно, то е напълно възможно да страдаш от желязодефицитна анемия, без да знаеш.

 

Бледа кожа – ако в последно време нямаш никакъв тен и кожата ти е необичайно бледа, е възможно да имаш намален приток на кръв и намаляване броя на червените кръвни клетки.

 

Апатия – хората с дефицит на желязо често изпадат в апатични състояния заради променения синтез на невротрансмитери в мозъка. Провери нивата на желязото си, ако в последно време нямаш желание да правиш нищо.

 

Липса на концентрация - синтезът на невротрансмитерите се променя при недостиг на желязо, а това води до по-слаба функция на мозъка и съответно на по-ниска производителност. Причината за това е, че невротрансмитерите отговарят за събуждането, заспиването, предизвикването на сънища, възможността да съхраняваме спомените, нивото на бдителност и концентрация и емоционалните ни състояния.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия