Как да попречиш на вирусите да те застигнат

2016-03-12 19:03:00
Как да попречиш на вирусите да те застигнат
Снимка: freedigitalphotos.net

Не е лесно точно по това време на годината да се предпазиш от вирусите. Още повече, когато вкъщи един се разболее, всички го следват. Ето няколко лесно приложими и ефикасни съвета да се предпазиш от бацилите.

 

Използвай дезинфектант. Когато има болен човек в дома, по дръжките на хладилниците, шкафовете, печките и ключовете за осветление, се получава наличие на грипни вируси. Вирусите могат да преживяват върху мебелите до 3 дни. Затова мий и третирай с дезинфектант тези повърхности няколко пъти дневно. Също така дезинфекцирай ръцете си по всяко време на деня, защото по тях се лепят най-много микроби. После пипаш себе си и вирусите започват да живеят в теб, чакайки удобен момент да те повалят.

 

Поддържай чисто спалното си бельо. За да не се размножават опасните микроорганизми, пери всекидневно чаршафите на болния на висока температура.

 

 

Слагай капака на тоалетната чиния. Когато В дома ти има засегнат от вирус човек, бъди сигурен/а, че невидимите бацили, причинители на болестта, живеят и върху тоалетната чиния. Това означава, че като се пусне водата, има риск те да се разпространят и върху всички съседни повърхности, кърпи, четки и др. Слагай капака на тоалетната, преди да пуснеш водата и дръж четките за зъби, затворени в шкаф.

 

Остави открехнат прозореца. Редовното проветряване е много полезно по всяко време на годината, но е особено важно, когато у дома има заразно болни. Да открехнеш леко прозореца и да го оставиш така поне за час е начин да имаш по-чист, свеж и здравословен въздух у дома. Но не прекалявай, тъй като има вероятност да ти стане студено и да настинеш. А ако случайно си в едно помещение с болния, да не стане така, че да го разболееш повече. Все пак добре е и 5 минути да стои отворен, но по-често, за да е всичко ок.

 

Пий сок от червени боровинки. Това е изключително полезна напитка за имунната система заради съдържанието на полифеноли в плодчетата. Ефектът е осезаем, след като 10 дни се пие по 1 чаена чаша дневно от сока. Ако нямаш боровинки, имунната ти система може да бъде засилена и с обикновен фреш от портокали. Много е полезен. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия