Кога можеш да си приложиш самолечение

2016-03-08 17:25:00
Кога можеш да си приложиш самолечение
Снимка: freedigitalphotos.net

При влошаване на здравето почти винаги е необходимо да потърсиш помощ от лекар и да не се правиш на такъв. С някои често срещани състояния обаче всеки може да се справи. Ето кои са те и как да действаш сам/а.

 

Мускулни болки. Вземи противовъзпалително, обезболяващо, противооточно лекарство и охлаждащи пасти. Лечение: покой, лед, повдигане на крайника на високо, еластична превръзка. Скоро трябва да има подобрение.

 

Слънчево изгаряне. Приеми противовъзпалително болкоуспокояващо средство и нанасяй студени компреси и овлажняващ продукт с алое и/или крем с хидрокортизон, мазева антисептична превръзка. Тялото ти има свои начини да се излекува и се налага да потърпиш.

 

Разстройство. Приемай топла вода или чай от лайка/мента, за да възстановиш загубата на течности и лека храна като ориз или препечени филийки. Лекарствата против диария също помагат, но ако трае повече от три дни или в изпражненията има кръв, веднага се консултирай с лекар.

 

 

Порязване. Притисни нараненото място с хартиена кърпа. Повдигни крайника на високо, за да спреш да кървиш, промий със студена вода (без сапун), почисти със спирт/алкохол. Направи превръзка с реванол, йодасепт и антисептик.

 

Температура. Пробвай с болкоуспокояващо и много течности, за да се хидратираш. При температура над 39-40° поставяй лед или студени бутилки на челото, врата, под мишниците, на слабините. Съблечи се гола и се обвий с мокри чаршафи или просто влез да се изкъпеш под душа. Сменяй ги често, докато я свалиш. Ако не се подобриш до няколко часа, отиди на лекар.

 

Гъбична инфекция. Ако усещаш сърбеж и парене в слабините и отделяш течение, което прилича на преварено мляко, отиди до аптеката и си избери противогъбично средство. Ако не ти мине до 7 дни, отиди на гинеколог. Въпреки че може би това състояние е по-добре да бъде видяно от лекар веднага. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия