Как времето влияе на здравето

2016-03-09 19:27:00
Как времето влияе на здравето
Снимка: freedigitalphotos.net

Много хора обвиняват времето за някои заболявания. Ето какво със сигурност се знае на този етап за влиянието на времето върху здравето ти.

 

Сухият студ увеличава сърдечносъдовите и респираторните проблеми. Студът свива кръвоносните съдове. Той повишава артериалното налягане и ускорява сърдечния ритъм, откъдето нараства и рискът от образуване на плаки и тромбози. Студът благоприятства също ангините. Вдишването на студен въздух може също да отключи астматична криза, особено при физическо усилие, като води до свиване на бронхите и до дихателен спазъм.

 

Топлината води до дехидратация и сърдечносъдови инциденти. В горещото време (когато температурата е над 31 градуса по Целзий през деня и 21 градуса през нощта поне три дни поред) малките деца, възрастните хора или страдащите от хронично заболяване са изложени на риск от дехидратация: умора, намалена концентрация, топлинен удар, бъбречни колики. А при страдащите от шизофрения и депресия се констатира увеличаване на кризите. Една дори умерено повишена температура (от 20 до 25 градуса по Целзий в продължение на два дни), се свързва с повече смъртни случаи поради съдови мозъчни инциденти, аритмия и сърдечна недостатъчност. Това се обяснява именно с повишеното натоварване на сърцето, дехидратацията и обедняването на сол на организма.

 

 

Вятърът благоприятства мигрената. Според китайската медицина вятърът нарушава енергийното равновесие. Той засилва възпаленията и благоприятства безсънието, главоболието и мигрените. Честотата на съдовите мозъчни инциденти нараства през тези дни на зимата, когато температурата е ниска и влажността слаба, най-вече, когато скоростта на вятъра е голяма. От пролетта до есента, в сухото време, вятърът пренася алергени, което увеличава риска от респираторни алергии (ринит, алергична астма и конюнктивит).

 

Влажният студ събужда ревматичните болки. Явно си мислиш, че само възрастните хора страдат от ревматични болки. Но това, за жалост, не е вярно, особено се отнася за хората, които активно тренират спорт. Болките при тях се събуждат много рано. Три четвърти от тези хора се оплакват, че болката се засилва от студа, влагата, понижаването на атмосферното налягане. Чувствителността от налягането, особено осезаема при пътуването със самолет, е обяснима: въздухът упражнява натиск върху тъканите, намалявайки кръвопотока, косато са възпалени. Влагата, дъждът и мъглата водят до разпространението на повече бактерии, вируси и замърсители, пренасяни от вятъра, което пък от своя страна води до дихателни инфекции.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия