Няколко идеи за спиране на косопада

2016-02-26 15:25:00
Няколко идеи за спиране на косопада
Снимка: iStock

В днешно време все повече жени страдат от косопад. Причините за появата на този проблем са най-различни – стрес, честа употреба на сешоар/преса/маша, депресия, проблеми с хормоните, диети и прекомерна употреба на стилизиращи продукти. Смяната на сезоните също може да окаже влияние върху косопада.

 

Ако от известно време имаш проблеми с косата, не се шашкай. Може да направиш няколко неща, които ще подобрят състоянието ѝ:

 

Консумирай повече храни с протеини – жените, които не се хранят достатъчно, обикновено имат проблеми с косата. Затова е препоръчително да увеличиш приема на ядки и месо, за да достигнеш необходимата дневна доза от 45 грама протеини.

 

 

Води здравословен начин на живот – хората, които водят застоял начин на живот, не спортуват, хранят се често на крак, пушат и пият, рядко имат красива коса. За да се радваш на здрава и красива грива, трябва да живееш и да се храниш здравословно.

 

Отиди на трихолог – това са лекари, които се занимават с проблемите на скалпа и косата. Те ще диагностицират точната причина за изтъняването на косата и ще ти предпишат подходящи медикаменти, с които да се справиш с проблема.

 

Консумирай повече храни богати на желязо – в днешно време доста млади момичета страдат от недостиг на желязо и развиват анемия. Забързаният начин на живот и неправилното хранене обикновено водят до намаляване нивата на гликопротеина феритин в организма, който е свързан с обмяната на желязо в организма. Затова е хубаво в менюто ти всеки ден да има храни, които са богати на желязо – киноа, сусамов тахан, месо, спанак и т.н.

 

Не тормози косата си излишно – няма лошо, когато има повод, да се нагласиш и да направиш косата си красива, но в никакъв случай не носи екстеншъни всеки ден и не прекалявай с употребата на сешоар, маша или преса за коса. Също така не е препоръчително да носиш косата си всеки ден, вързана на опашка. Прекомерното опъване на гривата ти може да доведе до тракционна алопеция и да се стигне до постепенно забавяне и спиране на растежа на косъма. Ако си забелязала, че от известно време косата ти изтънява, дай ѝ почивка за известно време и използвай често подхранващи маски и балсами.

 

Грижи се за скалпа си – на пазара има огромно разнообразие от продукти, които се грижат за кожата на скалпа. Те хидратират, успокояват, стимулират и възстановяват космената луковица.

 

Отиди на лазерна фототерапия – това е един много добър метод, който се бори успешно с косопада. Не се притеснявай – няма странични ефекти и не вреди на скалпа и структурата на косъма. Лазерната светлина, с която облъчваш косата си енергизира отслабналите космени фоликули.

 

Използвай редовно балсам – много момичета го пропускат при грижата за косата си и правят огромно грешка. Задължително трябва да използваш балсам често, като е препоръчително да се спреш на такъв с лека текстура, включваща силно овлажняващи съставки от рода на глицерин и пантенол, който хидратират и подсилват косъма.

 

Набавяй си достатъчно витамини – недостигът на витамини В12 и D може да забави растежа на косата и да доведе до нейното изтъняване. Недостигът на витамин В12 може да се компенсира, като се наблегне на консумацията на месо, риба и млечни продукти. Може да се приемат и допълнително витамини от групата В комплекс. Недостигът на витамин D се компенсира по-трудно и за да избереш правилния за теб метод, трябва да говориш с личния си лекар.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия